Home » Review
Zeehelden Plan D- / Andreas Denk

Zeehelden van Plan D- / Andreas Denk, ode aan de verbeeldingskracht

Resa Oomen

Op 28 maart ging de nieuwe jeugdtheaterdansvoorstelling Zeehelden van Plan D- / Andreas Denk in première in jeugdtheater de Krakeling te Amsterdam. Zeehelden neemt kinderen vanaf zes jaar mee de zee op en laat hen de belevenissen van de matrozen en kapitein meebeleven. Dansers Lisa Beese en Wannes de Porre en muzikanten Mei-Yi Lee, Vitaly Medvedev en Brooke Cuden zijn de matrozen op het schip. Zij zijn hard zoals matrozen moeten zijn, maar hebben ook een zacht kantje. De kapitein is choreograaf Andreas Denk zelf. Zeehelden van Andreas Denk en eindregisseur Klaus Jürgens is ruw en stormachtig en wiegend en zacht tegelijk.

Zeehelden van Plan D- / Andreas Denk 

Twee grote xylofoons en twee piano’s heten ons welkom aan het begin van de theaterdansvoorstelling Zeehelden. Plots duikt de kapitein op en geeft met twee ijzeren staven vorm aan een verrekijker. Deze staven blijven terugkomen in de voorstelling als bouwmateriaal. Ook slijpt de kapitein zijn messen met de staven en de voorstelling kan echt beginnen. 

De slagwerkers spelen een dynamisch en pakkend ritme op hun xylofoon en op dat ritme wordt de boot opgebouwd. Er zit meteen vaart in. Het maakt me nieuwsgierig. Een matroos met plunjebaal, danser Wannes de Porre, komt op en maakt kennis met de bemanning van het schip. Het duurt even voor hij geaccepteerd wordt, maar hij kan dan snel aan boord om te vertrekken. De zee op. Drie grote orgelpijpen op de piano bevestigd kondigen het vertrek aan. 

Dans, muziek, spel en zang in Zeehelden 

Andere onmisbare attributen op het scip zijn het roer, de verrekijker, een landkaart en het kompas. Ook twee emmers met borstels mogen niet ontbreken, want er moet ook geschrobd worden. Helaas voor de nieuwe matroos aan boord heeft hij de emmer ook nodig omdat hij zeeziek is. 

Met al deze attributen wordt op een komische manier omgegaan in de dans. De moderne dans is krachtig met hiphop-invloeden en veel acrobatiek. Als er kaart gelezen moet worden en het kompas is nodig wordt het iets serieuzer. Ik vraag me af wat het doel van de reis wordt. Op die momenten wordt er geloofwaardig gespeeld. Ik mis alleen het contact met het publiek in het spel, wat het voor kinderen makkelijker zou maken om mee te gaan in het verhaal. 

Zeemansliederen worden gezongen en het voortdurend wiegen van de boot zorgt ervoor dat ik zelf mee zit te wiegen. Fysiek worden de dansers uitgedaagd omdat het er op zee nu eenmaal niet rustig aan toe gaat. Ik zet mezelf op die momenten ook schrap!

Muzikante Mei-Yi Lee weet hoe het moet

Er vinden veel krachtmetingen plaats in de voorstelling Zeehelden. Op de eerste plaats is er de krachtmeting met de zee. Prachtig weergegeven met een eenvoudig doek en overtuigende geluiden. Ook is er een krachtmeting tussen de kapitein, choreograaf Andreas Denk, en de nieuwe matroos, danser Wannes de Porre. Ook tussen de matrozen onderling gebeurt het een en ander. 

Éen matroos is duidelijk de baas: Muzikante Mei-Yi Lee laat duidelijk weten hoe alles moet gebeuren. In haar eigen taal, wat op de lachspieren werkt van het jonge publiek. Als kok in de kombuis staat ze ook haar mannetje. Tijdens het koken laat ze samen met de andere muzikant de grappigste ritmes horen met keukengerei. Ook komen er nog een kip en een varken langs…

Danser Wannes de Porre moet zich bewijzen

Het verhaal van de matroos die eerst niet geaccepteerd wordt is voor kinderen denk ik erg herkenbaar. Hij is nieuw en moet zich bewijzen aan boord van het schip. Als iedereen slaapt doet hij iets doms waardoor de verhoudingen weer op scherp komen te staan. De muzikant en slagwerker Vitaly Medvedev laat zien dat hij misschien meer kan dan de nieuwe matroos. Naast muzikant is hij ook een sterke danser met Russische roots die terugkomen in de dans. Wie wordt de held in dit verhaal?

Zeehelden van Andreas Denk is een ode aan de verbeeldingskracht 

De kracht van de verbeelding van Zeehelden van Plan D- /Andreas Denk zit hem in de eenvoud. Choreograaf Andreas Denk bouwt met weinig middelen een schip en we zien hem en de matrozen echt op zee. Het is te vergelijken met het bouwen van een hut waarin zich de mooiste reisverhalen afspelen.

Zeehelden is een jongensachtig avontuur op zee dat serieus wordt wanneer de zee zich meer laat gelden. De wereld op de boot en onder water vertellen een eigen verhaal. Door de krachtige dans en slagwerk is het dynamisch en herkenbaar. Danser Wannes de Porre neemt het publiek mee in zijn wereld van matroos. Choreograaf Andreas Denk als strenge, doch rechtvaardige kapitein heeft een mooie oprechte jongensdroom gedeeld. 

Zeehelden van Plan D- / Andreas Denk is nog te zien tot en met augustus 2015. Ga naar de website van Plan D- voor de speellijst van Zeehelden

Meer inspiratie