Home » Review
Introdans

Sustained Resonance: een schitterende dansinstallatie van Introdans

Joanna Fox

Ondanks de richtlijnen van het RIVM tijdens de coronapandemie weten Introdans en choreografe Regina van Berkel creatief om te springen met alle beperkingen. Met als schitterend resultaat sustained resonance,  een dansinstallatie in de twaalf eeuwen oude Eusebiuskerk in Arnhem. Met live muziek van het Dingstee Kwartet.

Social distancing

Social distancing betekent als publiek buiten voor aanvang in een enorme lange rij staan op anderhalve meter afstand achter elkaar. Eenmaal binnen de Eusebiuskerk staat het publiek op de anderhalve meter juist dichterbij de dansers dan in het theater standaard mogelijk is. De onderlinge afstand tussen alle aanwezigen krijgt hierdoor toch iets intiems. 

Introdans

Detail van beweging

Als toeschouwer zie je van zo dichtbij elke detail van beweging en de persoonlijke dansenergie van elke danser veel duidelijker. Ik vraag me af hoe de dansers dit zelf ervaren. Zowel elke danser als toeschouwer speelt een rol binnen het geheel van sustained resonance. De locatie, ooit het hart van een religieuze groep krijgt zo een totaal andere betekenis. 

Grote krachtige loopbewegingen worden gecombineerd met geïmproviseerde armbewegingen in Aziatische stijl. Soms zijn de bewegingen van de dansers verstild en gevoelig. Dan weer dansen zij als powerbeestdansers en nemen moeiteloos bezit van de grote. hoge ruimte...

Introdans

Gedichten en dans

Jamy Schinkelshoek: To embrace space. How does that feel? 
Verdeeld in vier groepen mag het publiek na elk deel langs een andere zijlijn staan. Dat geeft telkens een andere kijk op het geheel. In sustained resonance leest danseres Jamy Schinkelshoek voor uit eigen werk. Tijdens de lockdown schreef zij gedichten over haar gedachten en vele perspectieven.

Introdans

Schitterende ervaring

‘I am a reflection of myself within time. Within this landscape.’  Terwijl deze prachtige zin van Schinkelshoek aan het einde van de voorstelling in mijn hoofd nagalmt, is het muisstil in de Eusebiuskerk. De avondzon schijn lange tijd door de hoge ramen voordat het applaus losbarst. 

Een theaterweetje luidt: Hoe langer het publiek wacht met applaus, hoe meer de voorstelling indruk heeft gemaakt. Ik had graag nog een keer een vierkant rondje door de Eusebiuskerk gelopen. De dansinstallatie sustained resonance.is een schitterende ervaring.

Wil je weten hoe Van Berkel via videobellen vanuit het buitenland tijdens de lockdown met de dansers van Introdans heeft samengewerkt? Lees dan het artikel hierover in Dans Magazine nummer 4 / 2020.

Meer inspiratie