Home » Review
Skyline - SALLY Dansgezelschap Maastricht, fotograaf Tycho Merijn

Stoere dans bevecht barrière van angst

Skyline – SALLY Dansgezelschap Maastricht (voorheen: Project Sally)
Joanna Fox

Gezien: Euregionale première 16 september 2017, Theater Kumulus in Maastricht
Nederlandse première: 17 oktober 2017, Theater Bellevue Amsterdam. Speellijst 

Skyline (14+), van artistieke leider Stefan Ernst / SALLY Dansgezelschap Maastricht, is een stoere dansvoorstelling waarin vijf jonge dansers en danseressen elkaar ontmoeten aan de rand van een hoge scheidingsmuur. Zij gaan het avontuur aan, gebruiken verbeeldingskracht en ontdekken zo een nieuwe horizon achter de barrière van angst.

Met een katachtige sprong springt een danser vanuit stilstand bovenop de grijze muur. Deze grijze muur is aan de binnenkant supergaaf beschilderd door de wereldberoemde kunstenaar Collin van der Sluijs en loopt van laag vooraan al zigzaggend door de ruimte naar hoog achter in de nok. Het enige wat de danser tegenhoudt om over de muur naar de horizon te dansen, is het luide alarm dat plots afgaat.

Balanceren tussen dromen en conflicten

Choreograaf Ernst heeft voor Skyline werk gekozen van internationale choreografen: Itzik Galili (IL), Roy Assaf (IL) en Martin Harriague (FR). Hieraan heeft Ernst nieuw en eigen werk toegevoegd. De energievolle muziek is hoofdzakelijk van Ernst zelf. Op de achtergrond en tussen enkele sirenes door, hoor ik spreker Alan Watts, bekend via Internet, over dromen en verbeeldingskracht vertellen.

Skyline raakt me wanneer de emotionele afstand tussen twee mensen, die van elkaar houden, groot blijft in een dynamisch duet van Assaf. Skyline houdt mijn aandacht vast als een danseres en danser zich afsluiten voor een wereld in conflict, in een krachtig duet in slow motion van Galili. Skyline is gelukkig soms ook erg grappig als bijvoorbeeld een danser achter de muur door een ander als een drone wordt opgetild en rondgedraaid.

In Skyline dansen vijf ongelooflijk sterke dansers en danseressen als vrienden met elkaar in een hedendaagse bewegingsstijl die heel afwisselend en energiek is. De dansers zien er ook erg cool uit in de zwart-wit-rode danskleding in urban street style van ontwerpster Mieke Kockelkorn.

 Tycho Merijn

Over angst heenstappen

De slogan van de hedendaagse dansvoorstelling Skyline (14+)  luidt. “Everything you want is on the other side of fear.” Op intelligente wijze toont SALLY Dansgezelschap Maastricht dat angst projecteren op anderen en muren bouwen misschien te maken heeft met een gebrek aan vertrouwen hebben in jezelf. Skyline toont hoe je samen met vrienden over angst heen kunt stappen, en altijd de vrijheid hebt om naar de ‘Skyline’ van je verbeelding te dansen en deze vorm te geven.

Skyline is grappig, intens, herkenbaar, poëtisch maar niet té, omdat het soms ook lekker abstract is. Dankzij de vijf jonge topdansers is Skyline is enorm expressief en energievol.

Skyline van SALLY Dansgezelschap Maastricht, kent ook een educatief programma voor middelbare scholieren. Voor meer informatie: www.ikwilmeersally.nl

Meer inspiratie