Home » Review
nederlands dans theater ndt kids day educatie kinderen

Spannende en superleuke Kids Day bij Nederlands Dans Theater

Joanna Fox

NDT Kids Day / Nederlands Dans Theater / Lucent Danstheater Den Haag
Interview: Joanna Fox, 10 November 2019

Op deze bijzondere dag staan de dansvriendinnen Fiene, Fenna en Noa extra vroeg op. Ze houden van moderne dans, ballet en choreograferen. Dat komt mooi uit, want vandaag, 10 november, is het Kids Day bij het wereldberoemde Nederlands Dans Theater.

Coole balletkleding aan? Check. Haren strak in een staart? Check. Iedereen in de auto? Check. Op naar Den Haag! In het interview hieronder vertellen Fiene, Fenna en Noa alles over hun dansavontuur tijdens NDT Kids Day.

Nederlands Dans Theater (NDT 1 en NDT 2-junioren) viert dit jaar zijn 60-jarige bestaan met het veelgeprezen jubileumprogramma Kunstkamer. De makers hiervan zijn huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en choreografen Crystal Pite en Marco Goecke. Inspiratiebron voor Kunstkamer is het unieke Rariteitenkabinet (1734) van Albertus Seba. Dit is ook het thema van deze speciale NDT Kids Day.

Dansen in Kunstkamer

Tweemaal per jaar organiseert de afdeling Talentontwikkeling en Educatie van NDT een Kids Day voor kinderen tot en met 12 jaar. Na de introductie worden de kinderen in drie groepen verdeeld. Een dansdocent leert de kinderen de vereenvoudigde versie van enkele moderne dansbewegingen uit Kunstkamer. Ook mogen de kinderen samen nieuwe bewegingen bedenken, met als thema: “het Rariteitenkabinet”.

Een rariteitenkabinet is een verzameling van unieke bijzonderheden. Iets wat je niet elke dag tegenkomt. Zo is volgens Nederlands Dans Theater ook ieder mens uniek. Elke persoon creëert daarbij een bijzondere en persoonlijke ruimte: de Kunstkamer.

Over een paar minuten treden circa zestig jongens en meisjes samen op in een van de dansstudio´s. Zij presenteren bestaande en gloednieuwe dansbewegingen, geïnspireerd op het Rariteitenkabinet en Kunstkamer. Familie en vrienden mogen komen kijken bij het wereldberoemde Nederlands Dans Theater: een van de mooiste kunstkamers.

Interview met drie dansvriendinnen

Hoe kennen jullie elkaar?
Fiene
: We kennen elkaar al heel lang. Noa en Fenna zijn zusjes van elkaar en mijn vriendinnen. Ik heb gevraagd of zij zin hadden om mee te gaan naar NDT Kids Day.
Noa: We gaan elke week naar balletles en moderne dansles en hebben laatst samen weer een choreografie gemaakt..
Fenna: Dat mochten wij tijdens een dansvoorstelling laten zien. Dat was heel erg leuk.

Hoe maken jullie samen een choreografie? Dat lijkt mij erg knap.
Noa: Als we iets maken, komen we elke woensdagmiddag bij elkaar.
Fiene: We verzinnen om de beurt op muziek een beweging. Laatst had Noa een mooie beweging. Fenna reageert dan daarop met een nieuwe beweging.
Fenna: Ja, dat gaat vanzelf.

Jullie kunnen goed samen choreografen. Is dat handig voor NDT Kids Day?
Fiene: Het komt goed uit want we mochten vandaag met zijn tweeën een duet maken. We zijn aan elkaar gewend.
Noa: Mijn zusje Fenna maakte een duet met een meisje dat alleen Engels spreekt.
Fenna: We begrepen elkaar niet zo goed. Maar de dansdocente (Lenna Schouten) kwam ons helpen. Zij legde alles nog eens uit. Dat was erg lief. Toen ging het goed.

Hoe hebben jullie samen met de andere kinderen een choreografie gemaakt?
Fenna: Eerst maakten we met alle andere kinderen uit onze groep een lange kronkelige slang op de grond. Slangen bewegen dicht om elkaar heen. De juf liet ons ook plaatjes van slangen zien uit het Rariteitenkabinet. Ik vind ze mooi om te zien.
Fiene: Vooraf zagen we op de dansvideo een stukje uit Kunstkamer. Een danseres en danser dansen dicht om elkaar heen. Hierna nemen zij afscheid en gaan uit elkaar. Zij dansen erg mooi
Noa: Alle kinderen mochten toen duetten maken op basis van elkaar groeten en afscheid nemen. Net zoals de dansers op de dansvideo.

Hoe maak je een nieuwe dansbeweging met groeten en afscheid nemen?
Fiene
: Je kunt tijdens het groeten elkaar de hand geven. Maar je kunt dat ook anders doen. Met je voeten bijvoorbeeld, of springen bij een high five.
Noa: En in plaats van elkaar aankijken juist de andere kant opkijken. Net zoals je bij het afscheid nemen van elkaar wegloopt en de andere kant opkijkt.
Fenna: Dat vond ik grappig.

Zo meteen treden jullie samen op met alle andere kinderen in een dansstudio van het wereldberoemde Nederlands Dans Theater. Ik vind dat best spannend. Hoe gaat het met jullie?
Fiene: Ik ben maar een heel klein beetje zenuwachtig. Ik vind het juist heel leuk.
Noa: Wij hebben eerder voor publiek gedanst in een voorstelling van de balletschool.
Fenna: Papa en mama komen ook kijken. Dat vind ik fijn.

Zou je graag een professionele danseres en/of choreografe willen zijn?
Noa: Ik hou van dansen, maar om een goede danseres te zijn, moet je elke dag veel en lang trainen. Dan moet je goed tegen spierpijn kunnen.
Fenna: Ik hou ook veel van dansen en blijf dat doen. Maar niet voor mijn beroep.
Fiene: Nee, voor nu niet. Topdanser en choreograaf zijn is topsport. Danseressen moeten nu ook extreem lenig zijn. Dat is heel knap maar ik vind dat niet mooi. Ik zal wel altijd heel veel van dansen en van dans blijven houden.

Toi-toi-toi voor jullie presentatie zo meteen.  Wat vind je van NDT Kids Day? 
Fiene, Fenna en Noa
: Super leuk!

De volgende NDT Kids Day is op 1 maart 2020 voor alle kinderen van 7 t/m 12 jaar. Ook interessant: NDT Jubileumworkshop voor iedereen vanaf 16 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Meer inspiratie