Het Nederlands Dans Theater bestaat zestig jaar!

Vandaag bestaat het Nederlands Dans Theater (NDT) precies zestig jaar. Op 5 september 1959 was de eerste voorstelling van het gezelschap in Oostende te België.

Het Nederlands Dans Theater

Het NDT is in 1959 opgericht door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen, Carel Birnie en achttien dansers van het Nationaal Ballet. Het gezelschap werkte in het begin veel samen met o.a. Hans van Manen en Glen Tetly, die het gezelschap op de kaart zette. Zo’n twintig jaar later voegde Jiri Kylián zich bij het gezelschap en voegde zijn eigen visie toe aan het NDT.

In de jaren ’80 kwam ook het idee om het gezelschap te splitsen in twéé groepen: NDT1 en NDT2. Het tweede gezelschap is op talentontwikkeling gericht, iets wat vrij nieuw was in die tijd. Inmiddels bestaat het gezelschap zestig jaar en is het uitgegroeid tot een internationaal succes.

Dans magazine en NDT special

Deze maand komt er een special, die Dans Magazine samen met het Nederlands Dans Theater heeft gemaakt. Vanaf 10 september valt deze special op je mat. Op zondag 8 september kun je ook al een gratis exemplaar halen op de Cultuurmarkt van UIT Festival Den Haag.

Meer inspiratie