Home » Review
Chapeau End of Season met speciale gastdansers

End of Season met speciale gastdansers

End of Season / Introdans
Joanna Fox

Gezien: 27 juni 2019, exclusief in Stadstheater Arnhem. Speeldata t/m 29 juni 2019.

Wie tijdens de zomerhitte verlangt naar een frisse duik in een blauwe zee kan zich helemaal onderdompelen in het mooie sfeerballet Azul van Jorge Perez Martinez. Voor sombere momenten is het kleurrijke Daylight van Ben Holder de ultieme remedie om weer te shinen en te genieten van de dag, de zon en vriendschappen.

In deze editie van End of Season brengt Introdans een uitzonderlijk hedendaags balletprogramma met speciale gastdansers. Vol poëzie, humor en sportiviteit. Met dansstukken van zowel internationaal bekende choreografen als beginnend talent.

Schuifelen in snelpas

In het knotsgekke Rushes scharrelen twee danseressen en drie dansers rond onder een klein gloeilampje. Een beetje knorrig en met gedrongen houding schuifelen zij in snelpas door een wereld vol gehannes en verrassende wendingen. Misschien eerst even wennen maar prima voor de lachspieren. De dansers zijn hi-la-risch goed.

Het Dansmakerduo Inbal Pinto en Avshalom Pollak werkten voor Rushes samen met niemand minder dan Robby Barnett van Pilobolus (US)

Dansontmoetingen

In publieksfavoriet Circular, van Adriaan Luteijn dansen drie mannen in witte pakken binnen een metershoge cirkellijn van wit licht. Gastdanser Erwin van der Burg danst met fysiek beperkte mogelijkheden en een flinke portie krachtige en zonnige energie. In Circulair tonen de drie dansers een nieuw spel van zwaartekracht en evenwicht. Wonderbaarlijk mooi om te zien en ik ben compleet geraakt.

Luteijn laat de persoonlijke kracht van iedere danser volledig excelleren, ongeacht fysiek vermogen. Dat is een uniek talent. Onder de titel De Ontmoeting brengt Luteijn, artistiek manager Introdans Interactie, sinds 2001 de dansers van Introdans samen met uiteenlopende gastdansers.

In de Ontmoeting NEXT: Performing on Demand, biedt Luteijn beginnende dansmakers de gelegenheid eigen werk te tonen. In deze editie ontmoeten topdansers jonge topsporters in korte choreografieën van vier Introdansers. Dit samenwerkingsproject met Nieuwe Oost en Team NL ging 20 juni in première in Theater a/d Rijn in Arnhem. Vanavond wordt een deel hiervan getoond.

A Thousand Crossings  End of Season met speciale gastdansersTopdansers ontmoeten topsporters

Thousand Crossings van Aymeric Aude met de charmante dammer Jan Groenendijk is een spannend spel van strategische zetten. Aude barst van de sterke ideeën en beperkt zich hier tot de essentie. Groenendijk lijkt zich tussen de zes dansers in het theater thuis te voelen. Hij danst een fijn duet met veel aandacht voor de danseres.

Rituals van Haydn Idrus met kwieke bokser Delano James is visueel imponerend. Geen Knock Out volgens boksritueel. Wel meterslange vleugels die uit de vuisten van James groeien. Dit transformeert hem tot een reusachtige vogel als in een tijdloos ritueel. Naast brok energie James lijken de zes dansers lichtgewichten.

De twee andere choreografieën staan voor de volgende avond gepland, namelijk:

- The Sweet Spot van Vincenzo Turiano, met badmintonspeelster Gayle Mahulette

- ALLONE van Jurrien Schobben, met rolstoelbasketballer Jelmer van Bunschot.

Op de Facebookpagina van Introdans vind je vier korte interviews met topsporters en Introdansmakers. Wel even scrollen.

Excelleren en Koninklijke hoeden

Topdansers en topsporters worden beiden door het publiek meteen beloond voor excellente fysieke en / of mentale prestaties. Het prachtige Circular met gastdanser Erwin van der Burg, toont echter aan dat kracht niet afhankelijk is van het perfecte lichamelijk plaatje. De programmering van inclusiedans naast hedendaags ballet, beide van hoge kwaliteit, is trouwens baanbrekend.

Als toegift toont Introdans Chapeau van grootmeester Jiří Kylián, in oorsprong een gelegenheidsballet voor het 25-jarig troonjubileum van koningin Beatrix. Alle dansers van Introdans geven ons extra dansenergie in een uitdagend ballet met majestueuze hoeden. Knap hoe al die fantastische hoeden bij elke sprong perfect blijven zitten. Mijn hoedje waait altijd weg.

Ook interessant: WE ARNHEM van Introdansers Jurrien Schobben en Alberto Villanueva Rodriguez

Meer inspiratie