Home » Reportage
Zo maak je jouw eigen choreografie

Zo maak je jouw eigen choreografie

Loop je vast bij het maken van je eigen choreografie of wil je het voor het eerst proberen? Wij zetten 6 tips voor je op een rij!


1. Speel met de volgorde

Heb je een choreografie gemaakt, maar komt hij niet goed uit de verf? Speel dan eens met de volgorde. Zo maak je van je stuk al snel nieuw materiaal, doordat het heel anders overkomt op de kijker. Knip je choreografie op in stukken, nummer ze en gooi de nummers door elkaar. Deze methode kan je meerdere keren toepassen totdat je een verrassende volgorde hebt! Misschien merk je ineens dat je tussen stuk 3 en 4 een overgang mist en dan ben je weer een stap verder. 

2. Leer schrappen 

Kunstenaars hebben er moeite mee te schrappen. Je kent het wel van schrijvers, die soms hele hoofdstukken uit hun boek moeten schrappen. Hetzelfde geldt voor dansers. Je hebt je hart in de choreografie gelegd, maar soms is het nodig om danspassen weg te laten. Loop een paar dagen weg van je choreografie en bekijk het met een frisse blik. Wees niet bang om jezelf de vraag te stellen: wat is overbodig?

3. Maak gebruik van de ruimte

Beginnende choreografen vergeten vaak de hele ruimte op het podium bewust te gebruiken. Denk hierbij aan de opstellingen van de dansers waarmee je de spanning vast kan houden. Zo kan je ook spelen met meerdere elementen door elkaar. Als twee dansers voorin uitbundig dansen, dan betekent het niet automatisch dat de dansers achterin doodstil moeten staan. Zij kunnen juist het verhaal van je dans versterken of een verrassende wending geven. De kijker krijgt dan het gevoel iets te missen als ze niet hun volle aandacht bij de dans houden!

Ook als je een choreografie met één of twee dansers bedenkt, is het belangrijk na te denken over de ruimte op het podium. Wat nou als de dansers in het begin naast elkaar dansen en dan plots aan weerszijden van het podium eindigen? 

4. Maak eerst het begin en einde

Heb je moeite met een einde te breien aan je choreografie? Misschien is het een idee om te starten met het bedenken van het begin en het einde. Dan kan je daarna specifiek nadenken hoe je het beste van punt A naar punt B komt, zonder dat je eindeloos verdwaalt. 

5. Analyseer de muziek

Heb je nou helemaal geen inspiratie voor de dans, maar weet je wel op welke muziek je wilt dansen? Maak de muziek dan de kracht van je choreografie! Neem de tijd om het nummer te analyseren. Luister de eerste keer naar de maat, de tweede keer naar de accenten, de derde keer naar de tekst. Wat wordt er gezongen? Hoe kan je dit gebruiken in de choreografie? 

6. Kijk hoe anderen het doen

Misschien een open deur, maar we bedoelen niet zomaar wat filmpjes bekijken. Kijk echt goed! Analyseer de choreografieën van anderen net zoals je de muziek analyseert. Hoe maken zij gebruik van het podium? Hoe is de chemie tussen dansers? Tussen de dans en de muziek? Doe er je voordeel mee!

Meer inspiratie