Home » Reportage
Nationale complimentendag 1 maart compliment positef effect dansers

Wat zijn de effecten van complimenten bij dansers?

Een compliment kan een boost geven als het specifiek, oprecht en persoonlijk is. Maar we leven in een prestatiemaatschappij waarbij we steeds minder complimenten geven en bij dansers komt daar vaak het streven naar het perfecte plaatje bij kijken. Des te belangrijker is het om aandacht te besteden aan complimenten, maar wat is eigenlijk het effect op dansers? Hier zetten we drie voordelen op een rijtje én geven we tips voor het geven van een compliment.

Psychische gezondheid

Dansers krijgen zowel fysiek als mentaal veel te verduren.  Bovenop het verwerken van aanpassingen en feedback van buitenaf heeft een danser ook nog te maken met een kritische blik van zichzelf naar anderen, en van zichzelf en de spiegel. Complimenten versterken het geluksgevoel en verbeteren het zelfbeeld, dit komt omdat er door een compliment dopamine wordt aangemaakt in de hersenen. Je krijgt daardoor een gelukzalig en positief gevoel. Dansers die zich goed voelen en zelfverzekerd zijn staan ook vaak sterk op het podium. Persoonlijke complimenten zijn daarbij wel belangrijk, te veel algemene complimenten hebben weinig tot geen positieve invloed op de psychische gezondheid.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Betere prestaties

Uit onderzoek blijkt dat als je complimenten krijgt tijdens het leren van een nieuwe vaardigheid, je beter presteert. Het kan ervoor zorgen dat iemand extra gemotiveerd raakt en meer zelfvertrouwen krijgt in het eigen kunnen. Bij dansers zorgt dit ervoor dat zij nog meer uit zichzelf halen, zichzelf willen verbeteren en gemotiveerder raken om bijvoorbeeld passenmateriaal te onthouden.

Positieve invloed op samenwerkingen

Door het geven van complimenten voelen mensen zich meer gewaardeerd en gaan ze jou ook meer waarderen. Bij samenwerkingen tussen dansers zoals bijvoorbeeld met het werken in groepjes of als partners kan dit ervoor zorgen dat de interacties aangenamer verlopen. Als de persoonlijke band groeit, door het geven van complimenten, is dit vaak ook terug te zien bij het inspelen op elkaar in beweging.

Tips voor het geven van complimenten

Een aantal dingen zijn belangrijk bij het geven van complimenten. Onthoud deze tips en je staat met zelfverzekerde en gemotiveerde dansers in de repetitie en op het podium:

- Formuleer een specifiek compliment
- Maak het persoonlijk, zorg dat het compliment speciaal voor die persoon is
- Geef een oprecht compliment

Met deze tips in je achterhoofd ben je bewust bezig met het geven van complimenten en voorkom je dat je te veel algemene complimenten gaat geven.

Bronnen

Niceday, Nu.nl

Meer inspiratie