Ruben Chi choreograaf danser docent hiphop battle evenementen

Ruben Chi over het leven als hiphopdanser, choreograaf en docent

Ruben Chi groeide op in het dorpje Zeeland, Noord-Brabant, en is bekend als choreograaf, danser en docent. Hij heeft veel bijzondere projecten, dansevenementen, reizen en hiphop battles meegemaakt, waardoor hij veel verschillende mensen en pioniers heeft ontmoet. Zo danste hij in de muziekvideo van Armin van Buuren en Josh Cumbee Sunny Days en is hij hoofdorganisator van het Hiphop dansfestival Soul Cypher in Arnhem. Daarnaast is Ruben constant bezig met nieuwe projecten en ideeën. In een bijzonder interview vertelt hij ons meer over zijn passie, achtergrond, inspiratie en ambities.

Eerste aanraking met dans

Ruben kwam voor het eerst in aanraking met dans toen hij ongeveer 16 jaar oud was. Hij groeide op in het Noord-Brabantse dorpje Zeeland, waar hij vrienden zag dansen op school en freestylen op straat. ‘‘They blew my mind,’’ vertelt Ruben, ‘‘Ze inspireerden mij enorm, de fysieke intensiteit maar ook de vrijheid en onbeschaamde expressie. Ik kon mezelf verbaal nooit zo sterk uiten, maar dans gaf mij een manier om al mijn gevoelens en verhalen op een andere manier sterk te kunnen uiten en vorm te geven.’’


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Zijn ontwikkeling als danser

Ruben heeft een vierjarige hiphop dansopleiding gedaan in Arnhem en is daarnaast altijd autodidact geweest. In zijn ontwikkeling als danser is hij vaak buiten zijn comfort zone getreden. Hij beschrijft dit als “een constante drang om te pushen naar een betere versie van jezelf, zowel in dans maar ook als persoon.” Hij heeft veel tijd doorgebracht door te reizen, nieuwe culturen te proeven, mensen en pioniers te ontmoeten en dansevenementen en hiphop battles te bezoeken. Daarnaast natuurlijk ook door veel te dansen, ook op plekken waar hij dat normaal niet zou doen en dat moment volledig tot zich te nemen. De hiphopcultuur heeft hem een plek gegeven om zichzelf constant te kunnen ontwikkelen en in verbinding te staan met “like-minded people”. Het heeft hem doen begrijpen dat zijn ontwikkeling deel uitmaakt van iets groter dan zichzelf.

Inspiratie

Ruben wordt geïnspireerd door het onbekende, expressies en stijlen. Graag zoekt hij de grenzen op tussen vormen. Hij houdt zich dus niet vast aan een bepaalde traditie of vorm, maar gaat mee in verandering. Ook muziek inspireert hem, met name de makers en artiesten achter de muziek. Daarnaast ook de verhalen die worden verteld binnen de muziek: “Geluid is het vertrekpunt voor mijn dans, dus mijn diepgang en inspiratie voor waarom ik beweeg zit ook in de muziek verborgen.”

Lesgeven

Bezieling, verbinding en authenticiteit vindt Ruben belangrijk om over te brengen in het maken en het lesgeven. “Durven om te zijn, durven om te uiten waar je voor staat, zonder een filter erop. De drang om jezelf te blijven ontwikkelen, om andere perspectieven durven te verbinden en te doorbreken, en de constante zoektocht aan te gaan naar het onbekende.”

Het leven als dansmaker en docent is uitdagend, maar geeft veel voldoening. Het kost bloed, zweet en tranen, maar het is een leven vol constante creatie. “Dat ik de mogelijkheid heb om iets te doen waar ik mezelf compleet in kan uiten is natuurlijk een bijzonder gegeven”. Ruben zou het niet anders willen.

In de toekomst

Hij is net klaar met zijn soloproductie Solitude die wordt gedanst door Joley Groeizaam uit Amsterdam. Deze zal in oktober 2021 pas in première gaan, vanwege de huidige maatregelen. Voor die tijd speelt hij nog een aantal previews bij onder andere het online Moving Futures festival.

Er loopt ook een voorstellingsproject bij Introdans genaamd Soul Drums die onderdeel uitmaakt van de End Of Season van Introdans en Ruben danst mee met de HubClub van Introdans komende tijd. Daarnaast heeft hij ook nog een aantal eigen solo en videoprojecten lopen.

Ruben is samen met anderen hard bezig om de Hiphop (dans)community in Arnhem te verbinden en te versterken op verschillende lagen, dat is iets waar ze al een aantal jaren hard voor aan het werk zijn. Zoals onder andere met het Soul Cypher Hiphop dansfestival wat dit jaar op 5, 6 en 7 november plaatsvindt in Arnhem.

Ruben over zijn ambities:

“Een eigen hiphop dans company en hub verwezenlijken binnen het culturele veld in Arnhem. Mezelf met passie en liefde door blijven ontwikkelen als dansmaker en artistiek leider.”

Teaser van Ruben's soloproductie Solitude:

 

Meer inspiratie