Home » Reportage
Scènebeeld uit Notenkraker en Muizenkoning

Mis het niet: Sprookjesballet Notenkraker en Muizenkoning te zien bij NPO2

Het magische sprookjesballet Notenkraker en Muizenkoning door Het Nationale Ballet is de ultieme balletvoorstelling voor de feestdagen. De productie voor de hele familie, gedanst op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski, heeft sinds de première in 1996 al vele honderdduizenden bezoekers betoverd. Notenkraker en Muizenkoning is daarmee de meest succesvolle in Nederland uitgebrachte balletproductie aller tijden.
 

Voorstelling tijdens lockdown 

Deze maand moest Het Nationale Ballet de voorstellingsreeks van 2021 na slechts een paar voorstellingen noodgedwongen annuleren door de nieuwe lockdown maatregelen. Gelukkig is op zaterdag 18 december de allerlaatste voorstelling die gespeeld kon worden voor publiek gefilmd. Deze uitvoering wordt zondagmiddag 2 januari 2022 om 15.00 uur uitgezonden door de NTR op NPO2.
 
In de hoofdrollen zijn te zien stersolisten Maia Makhateli en Jakob Feyferlik in de rollen van respectievelijk Clara en de Prins. De rol van Notenkraker wordt gedanst door tweede solist Edo Wijnen.

Het verhaal

Het meisje Clara beleeft in haar dromen de meest enge én romantische avonturen met haar tot leven gekomen notenkrakerpop. Met scènes waarin onder meer schaatsenrijders over de Amsterdamse grachten zwieren en een huiskamer wordt omgetoverd tot een besneeuwd bos, is de productie niet alleen door de oogstrelende decors en kostuums maar ook in toneel technisch opzicht een hoogtepunt in de geschiedenis van Het Nationale Ballet.
 
De versie van choreografen Toer van Schayk en Wayne Eagling is een dynamisch, spannend en typisch Hollandse interpretatie, voor kinderen en volwassenen. De Nederlandse Notenkraker en Muizenkoning speelt, anders dan het originele verhaal, niet op kerstavond in een Duits stadje, maar op sinterklaasavond in het Amsterdam van 1810.


Speciale aanbieding! Neem nu een jaarabonnement op Dans Magazine voor slechts een tientje en lees inspirerende artikelen, het laatste dansnieuws en handige tips.


 

Meer inspiratie