Home » Reportage
biodanza

Dansen zonder choreografie

Er werd op sociale media een beetje lacherig gedaan over Biodanza, de choreografie-loze dansvorm die een tijd geleden via het programma Ik Vertrek bekend werd. Maar er zijn veel meer traditionele dansvormen waarvoor je geen honderden laat staan duizenden uren oefening nodig hebt. Sommige heb je misschien zelf al wel eens onbewust gedaan.

Pogoën om energie op te wekken?

De pogo, of het pogoën, kent een geschiedenis op zich en komt voort uit de punkcultuur. Het is een ruige dansvorm waarbij men al dan niet ritmisch tegen elkaar opspringt. Dat er af en toe iemand valt is ingecalculeerd, net als de gewoonte dat diegene dan door de anderen weer overeind geholpen wordt. Dat deze dans letterlijk een enorme hoeveelheid energie opwekt, blijkt op festivals als Pinkpop, waar pogoënde fans van de bands Primus en Rage Against The Machine zo tekeer gingen dat er aardbevingen werden geconstateerd. Hadden ze er maar een energieopwekkende dansvloer onder geplaatst, want dat een dansvloer kan fungeren als goedkoopste energieleverancier, hebben we al
eerder beschreven. Wat niet is, kan nog komen, ook op de festivals.

Gabberen

In de jaren '90 zagen we ze op en neer stuiteren op clipzender TMF: de gabbers! Er bestaan, net als bij veel andere muziekstijlen, geen omlijnde regels voor het dansen op gabbermuziek. Het leek eerder zo dat er kledingvoorschriften waren, want de gabber was makkelijk te herkennen aan zijn Nike Air Max- of Troop-schoenen, zijn Aussie-trainingspak en (deels) kaalgeschoren hoofd. Van alle vrije stijlen die op elektronische beats worden gedanst, is gabber misschien wel de meest energieke en dus uitermate geschikt voor de gratis energiewinning waar
we het zonet over hadden.

Biodanza

Toch nog even over Biodanza. De naam is ietwat ongelukkig gekozen omdat het voorvoegsel bio- door menigeen geassocieerd wordt met muesli, geitenwollen sokken en andere hippie-gerelateerde zaken en niet met 'leven', hetgeen bio letterlijk betekent. Deze vrije manier van bewegen is ideaal om te ontspannen. Ze hadden het gewoon vrij dansen moeten noemen, dan was de mensen uit Ik Vertrek een ongewilde trending topic-status bespaard gebleven. Hoe vaak hebben de sceptici zelf niet staan hossen, hupsen en zwaaien zonder zich aan welke choreografie dan ook te houden?

Polonaise: ooit een officiële dansvorm

De polonaise, nog zo'n voorbeeld. Je handen op je voorganger plaatsen en diegene ritmisch volgen. Overigens stamt de polonaise van de Poolse Polonez, een parendans die wel degelijk aan choreografie gebonden was, omdat een leider de patronen aangeeft. Deze zogenaamde hofdans was populair bij de Europese adel en werd uitgevoerd op muziek van Bach, Schubert, Beethoven en Chopin. Het is later verworden tot het hossen, dat tijdens carnaval (normaal gesproken) de gewoonte is.

Meer inspiratie