Home » Reportage
ik vertrek, dans, biodanza

Geeft ‘Ik Vertrek’ goed beeld van biodanza?

Biodanza is een bewegingssysteem gericht op zelfontplooiing en het verhogen van de levenskwaliteit door middel van vrije dans, muziek en groepservaringen. Met danssessies, zogenaamde vivencias, wordt de ontwikkeling en integratie van vijf levenslijnen gestimuleerd. Deze lijnen zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie.

Dans van het leven

Biodanza betekent letterlijk ‘dans van het leven’. Het is een lichte en bekrachtigende vorm van persoonlijke groei waarin bewegen en dans een grote rol speelt. Het doel is om mensen te helpen zich weer heel, liefdevol en gezond te voelen. Biodanza beoefen je vaak in een (vaste) groep waarin wordt gewerkt met muziek, beweging en contact. De dansvorm werkt ervaringsgericht: in een les creëer je samen met de anderen momenten die je kunnen inspireren en verrijken. Daarmee zoek je ook de verbintenis met elkaar op en leer je je open te stellen.

Ik vertrek

In het Nederlandse televisie programma ‘Ik vertrek’ worden Nederlanders die hun geluk in het buitenland beproeven gevolgd. Je ziet de voorbereidingen in Nederland, het emotionele afscheid van familie en de eerste stappen in het land van bestemming. In de aflevering ‘Peter & Paula - Denemarken’ uit april 2014 zien we Scandinaviëfan Peter van der Deijl (48) en zijn (biodanza) partner Paula Krijbolder (48) die naar Denemarken emigreren om een eigen camping te beginnen. Krijbolder heeft in Nederland een dansschool waar ze biodanzalessen geeft. Dit wil ze in Denemarken graag voortzetten. ‘’Ik heb altijd geroepen dat ik de wereld wil laten dansen.… dat is wat groot gezegd’’, vertelt Krijbolder in de aflevering van Ik Vertrek. ‘’Maar in Denemarken is er pas één groepje biodanza en meer niet. Ik vind het daarom wel een uitdaging om biodanza daar te brengen en te laten groeien.’’ Biodanza kan vooral op populariteit rekenen uit de wat spirituelere hoek. Het betreft een manier van dansen waarop deelnemers veel lichamelijk contact maken met elkaar en op die manier 'het leven beleven'. In de Ik Vetrek-aflevering betekende het dat de Biodanza-deelnemers met een gelukzalige glimlach huppelend in een rondje achter elkaar aan liepen.

Biodanza voelt als thuiskomen

Biodanza als eerste dansstijl te zien in Ik Vetrek, was eigenlijk best toepasselijk. In de reacties op Dansbiodanza.nl lezen we namelijk dat Biodanza voor velen voelt als thuiskomen bij zichzelf. Even de drukte en sleur uit het dagelijkse leven achter zich laten, daarmee uitermate geschikt als vakantiebestemming. Wat Ik Vetrek (bewust) niet te veel liet zien was dat Biodanza een veilige plek biedt om jezelf te laten zien, in alle facetten. Want juist zo kan angst en onzekerheid overboord worden gegooid. Dat maakt iedere Biodanzales uniek, en persoonlijk. Daarom was het niet gepast om dat op nationale televisie bloot te leggen.

''Met Biodanza maken we met de groep eigenlijk elke week een mooi schilderij. We creëren iets samen. Het is uniek, komt nooit meer terug en het  maakt je rijker en rijker. Ik zou het niet meer kunnen missen, de verbinding, het plezier, de magie, de verwondering, het genieten, jezelf uiten/vormgeven, even niet in de pas hoeven lopen. Er mogen, zijn, in deze groep, zonder voorwaarden. Heel bijzonder!'' Aldus de reactie van Marte op Dansbiodanza.nl

Is de Biodanza-droom verwezenlijkt?

Drie jaar na hun vertrek bezocht Ik Vertrek het Biodanza-stel opnieuw. Kunnen ze inmiddels leven van de camping of hebben ze er inmiddels een krantenwijk bij? En is Krijbolders droom om met Biodanza de wereld te veroveren uitgekomen? Je ziet het hier.