Home » Reportage
2 dansende vrouwen

3x bijzondere danstradities van feestdagen over de hele wereld

In Nederland worden de feestdagen gevierd door met je familie samen te zijn, lekker te gourmetten of cadeautjes aan elkaar geven. Maar in sommige landen hebben ze andere tradities. Wij hebben drie feestelijke danstradities van over de hele wereld voor je op een rij gezet.


De Ursul dans

De Ursul dans, ook wel de berendans genoemd, is een traditie in Roemenië en Moldavië. Deze dans komt uit het oostelijke gedeelte van het oude Moldavië nog voor het Christelijke tijdperk. De beer heeft meerdere betekenissen in de Roemeense en Moldavische cultuur. De beer werd gezien als een heilig symbool, dus de burgers lieten de zigeuners beren naar het dorp brengen om de slechte geesten te verjagen. Ook symboliseerden de beren hergeboorte. De burgers geloofden dat de beren het land weer vruchtbaar maakten.

Deze traditie wordt vooral nog gevierd in Moldavië, maar dan op een iets andere manier. Tegenwoordig verkleden de mensen zich in berenvellen en -hoofden en met rode versieringen op de schouders.  Er is een ‘berentemmer’ en muzikanten met fluiten en drums. De ‘berentemmer’ zingt en de dansers doen hun voornamelijk voorbereide dansroutine. Onmisbare danspassen zijn het vele heen en weer stappen, wiegen en draaien om de rode versieringen wild te laten bewegen. De berendans representeert het einde van het jaar in Moldavië.

Bekijk hier een voorbeeld van de Ursul dans

De Deense kerstbomendans

De Deense traditie vindt plaats op kerstavond. De kerstboom wordt versiert met brandende kaarsjes op de takken. Bij deze traditie steken Deense families kaarsen aan en schuifelen of dansen ze rondom de kerstboom terwijl ze Deense kerstliedjes zingen. ‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey en  ‘Rockin’ around the Christmas tree’ van Brenda Lee zijn belangrijke nummers tijdens deze traditie. ‘Rockin’ around the Christmas tree’ verwijst naar deze Europese traditie en is niet geschreven door Brenda Lee of één van haar schrijvers. Tegenwoordig wordt deze traditie nog steeds in stand gehouden, maar in verband met de veiligheid niet meer met echte kaarsen.

Bekijk hier een voorbeeld van de Deense kerstbomendans

Jonkonnu, JonKano, John Canoe Festival

Dit festival wordt gevierd in Jamaica, de Bahama’s en Belize. Dit festival tussen tweede kerstdag en nieuwjaarsdag wordt gevierd met veel dansen, muziek en creatieve kostuums. Er wordt gedacht dat het festival van origine uit het Verenigd Koninkrijk komt, maar het is niet duidelijk hoe of wat er precies gevierd werd.

Wel weten we dat het festival dateert uit de slaventijd. Afrikanen werden naar de eilanden gebracht en namen hun religies met zich mee. (Eerste) kerstdag en Nieuwjaar waren de enige dagen dat de slaven niet hoefden te werken, dus gebruikten ze deze tijd om feest te vieren. De slaven gebruikten dingen die ze vonden om kostuums te maken, zelfs dierlijke resten, en dansten van huis naar huis.

Wie is Jon Kanou?

Het is onduidelijk wie Jon Kanou precies is, maar er zijn wel twee theorieën. De minder populaire theorie zegt dat de naam afstampt van een god van de Igbo-stam, een Afrikaanse stam waarvan mensen naar de eilanden zijn gehaald om als slaaf te werken. Er wordt gezegd dat deze stam al tradities had met kostuums en parades en dat ze hiermee doorgingen.

Een populairdere theorie is dat Jon Kanou een West-Afrikaanse prins is die de Britten had verslagen. Hij was een lokale held en nadat de tot slaaf gemaakte mensen in de andere landen waren, besloten ze de held nog steeds te prijzen door het festival te vieren.

Tegenwoordig wordt het festival nog steeds op de Caribische eilanden gevierd tussen Kerst en Nieuwjaarsdag. Er is een parade met mensen in kleurrijke kostuums, excentrieke maskers en vaak lopen ze op stelten. Een groep mensen speelt de percussie om de dansers te begeleiden. De dansen verschillen per land. In sommige landen zie je verschillende groepen die danswedstrijden doen tegen elkaar.

Bekijk hier een voorbeeld van de dans op het JonKonnu festival

Elke cultuur viert feest op zijn eigen manier. Dans is iets dat de mensen dichter bij elkaar brengt, want dans is een taal die iedereen verstaat.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Dancing with class.

 

 

Meer inspiratie