Home » Reportage
Foto van Margot Fonteyn, Fred Astaire en Rudolph Nureyev tijdens tv-optreden in 1965 voor The Hollywood Palace.

Magische pas de deux: vijf legendarische dansparen

Tussen twee danspartners kan een hele bijzondere band ontstaan. Zij moeten de ander immers leren vertrouwen en brengen samen lange dagen door. Zo leren zij elkaar op een unieke manier kennen. Soms vullen danspartners elkaar zó goed aan dat de kwaliteiten van beiden tot grote hoogten worden gebracht. De volgende beroemde danspartners creëerden samen magie op de dansvloer. Sommigen vormden een hechte vriendschap, anderen een romantische relatie, maar bovenal deelden zij allemaal dezelfde liefde voor hun vak.

1. Margot Fonteyn and Rudolf Nureyev

In een lijst met dansparen kunnen Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev niet ontbreken. Het partnerschap tussen deze twee balletdansers is legendarisch. Sinds hun eerste duet in 1961, dansten zij het liefst met elkaar. Dit was extra bijzonder door het leeftijdsverschil tussen de twee dansers: Fonteyn was 42 jaar oud toen zij kennis maakte met de 23-jarige Nureyev. Zijn jeugdige bravoure en haar verfijnde elegantie vulden elkaar echter perfect aan. Eén van hun meest beroemde optredens is de balkonscène uit Romeo en Julia. In dit duet komt de ballettechniek en dramatische expressie van de twee dansers prachtig naar voren. Nureyev zei eens over hun gezamenlijke succes: ‘Het lag niet aan mij, en het lag niet aan haar, maar aan ons gezamenlijke doel.’

2. Fred Astaire and Ginger Rogers

‘Fred en Ginger’ waren de Nureyev en Fonteyn van de klassieke musicalfilm. In de jaren ’30 en ’40 maakten zij in totaal tien films, waarvan de laatste in kleur. Deze films staan niet bekend om hun spannende plot: alles draaide om de zang- en dansscènes waarin Astaire en Rogers samen konden stralen. Stijldans en tapdans vormden de ingrediënten van tijdloze en elegante choreografiën. Beide sterren wilden echter werken aan hun solocarrières. Na hun laatste samenwerking in The Barkley’s of Broadway (1949) brokkelde de Rogers’ filmcarrière langzaam af, terwijl Astaire succesvol bleef bij de televisie.  

3. John Travolta and Olivia Newton-John

In de hitmusical Grease (1978) zijn veel geweldige dansers te zien, maar de meest iconische zijn toch wel hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John. Hun chemie en dansplezier spatten van het scherm af en zijn ontzettend aanstekelijk. De twee zijn sinds hun samenwerking altijd vrienden gebleven. ‘Wanneer je zo'n enorm succes, wat eigenlijk nog nooit geëvenaard is, met elkaar deelt, dan heb je automatisch een band,’ zegt Travolta over zijn relatie met Newton-John. Zij beaamt dit: ‘In zware tijden is hij er altijd voor me.

4. María Nieves Rego en Juan Carlos Copes

De tango is niet te dansen zonder passie, dat weten María Nieves Rego en Juan Carlos Copes maar al te goed. Door dit paar werd de schoonheid van de Argentijnse tango bekend bij een wereldwijd publiek. Nieves en Copes ontmoetten elkaar toen zij 14 en 17 waren in Buenos Aires, en dansten bijna vijftig jaar samen. In al die jaren hadden zij ook een passionele liefdesverhouding; vele keren gingen de dansers uit elkaar en even vaak keerden ze naar elkaar terug. Wie anders zou hun passie voor de tango begrijpen? In 2015 werkten de inmiddels bejaarde tangodansers mee aan een dansdocumentaire over hun verhaal.

5. Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Han Ebbelaar en Alexandra Radius zijn het bekendste dansduo dat Nederland heeft voortgebracht. Zij dansten in de jaren '70 en '80 bij Het Nationale Ballet. Na hun ontmoeting in 1959 vonden ze elkaar niet alleen in de dans, maar ook in de liefde. Ze trouwden in 1963. ‘Je valt tijdens een repetitie natuurlijk al snel uit tegen je vrouw,’ vertelde Ebbelaar in 2015 aan Trouw, 'Zeg trut, sta je nou wéér op mijn voet.' Maar volgens Radius waren zulke frustraties nooit lang een probleem: ‘We hadden een afspraak: na het werk is het klaar, we nemen niets mee naar huis.’ Hans van Manen, die talloze balletten speciaal voor hen maakte, zei over het danskoppel: ‘Ze willen ongelooflijk graag, ze gaan door tot ze erbij neervallen. Dat is hun kracht, hun speciale kwaliteit als koppel, en dat heb ik vaak benut.’


 
Meer inspiratie