Home » Reportage
Koppel houdt handen vast

Liefde in de danswereld: 3 beroemde danskoppels

Bij de repetities van een voorstelling, in de dansles, op een podium of al tijdens de dansacademie… Niet zelden komt het voor dat een danser verliefd wordt op een collega-danser. Met hun gedeelde liefde voor dans delen sommige koppels zelfs hun carrière. In het kader van Valentijnsdag vertellen we hier het romantische liefdesverhaal van drie beroemde danskoppels. 

1. Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Alexandra en Han hebben samen een bijzondere danscarrière gehad. Na een tijdje in New York te hebben gedanst werden ze beiden eerste solist bij Het Nationale Ballet. Jarenlang heeft het getrouwde paar met elkaar gedanst. Ze waren haast onafscheidelijk. Samen dansen, en dan samen weer naar hun huis achter het Vondelpark in Amsterdam. 

Het begon allemaal in 1959. Alexandra was zeventien, Han nog zestien. Ze dansten allebei bij het Nederlands Ballet. Van liefde was in eerste instantie nog geen sprake, maar ze werden wel goede vrienden. Nadat ze enige tijd met elkaar hadden samengewerkt, sloeg de vonk pas echt over. Han bleek Alexandra al langer te zien zitten, maar zij moest daar toen nog niets van weten. In een interview met Vrij Nederland zei ze dat ze Han maar een boerenpummel uit Hoorn vond en dat hij veel te jong voor haar zou zijn. In datzelfde interview vertelt Han dat hij zich erg moest uitsloven om haar aandacht te krijgen. Hij nam zelfs hetzelfde kapsel als de acteur Alain Delon, waar Alexandra helemaal weg van was. 

Maar de aanhouder wint, want in 1963 trouwde het stel. En ook na een jarenlang huwelijk zijn ze nog steeds gek op elkaar blijkt uit hun interview. "Han en ik vinden het nog steeds heerlijk om samen te dansen. We zijn altijd samen. Veel mensen vinden dat heel gek. In Amerika vonden ze het zelfs belachelijk. We hebben elkaar nog zoveel te vertellen. Soms hebben we elkaar een uur niet gezien en dan komt Han en roept: "Zeg Lex moet je nu eens horen..." Als duo werden ze wereldberoemd.

2. Fred Astaire en Ginger Rogers

In de jaren ’30 waren ze het meest bekende danskoppel wereldwijd en nog steeds kennen veel mensen hun naam. Fred Astaire en Ginger Rogers hebben samen in maar liefst tien dansfilms gedanst in een periode van zes jaar. Naast dat ze uitzonderlijk goed waren als dansers, spatte bij het koppel de chemie ervan af. Ze waren allebei echter getrouwd, en hebben altijd gezegd dat hun relatie geheel professioneel was. 

De waarheid lijkt echter anders. Na het overlijden van Ginger in 1995 werden een aantal brieven en dagboeken gevonden waaruit bleek dat zij en Fred veel meer waren dan alleen danspartners. Het nichtje van Ginger, met wie ze veel contact had, zegt dat Ginger met Fred had willen trouwen als ze de kans had gehad. Maar in het Hollywood van de jaren ’30 was het onacceptabel geweest als ze hun huwelijk hadden verbroken en een dus toch niet zo ‘strictly professional’ relatie bleken te hebben. Een onmogelijke liefde dus. Gelukkig wel een heleboel mooie dans als resultaat.

3. Julie Andrews en Rex Harrison

In de jaren ’50 waren musicals nog maar net in opkomst. Naast zingen werd ook dansen een groot onderdeel van het toen relatief nieuwe genre. Julie Andrews, ook wel bekend uit de Sound of Music, leerde Rex Harrison kennen in het theater. Hun waltz in My Fair Lady haalde destijds de voorpagina van een aantal kranten. Voor het publiek was zichtbaar hoe de twee verliefd op elkaar werden in het decor van een prachtig gekostumeerd bal in een overdadige balzaal.

De relatie hield echter geen stand. Julie trouwde in 1959 met de set designer Tony Walton. Toch blijft het verhaal van Julie en Rex bijzonder. Een romantischere setting om verliefd in te worden bestaat bijna niet. 

Meer inspiratie