Home » Reportage
Dans op Kunstbende

Kunstbende onmisbaar voor jong danstalent

Kunstbende bestaat sinds 1991 en is een netwerkorganisatie die jong, creatief talent ontdekt, ontwikkelt en exposeert. De kern is de landelijke talentenwedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar in 8 verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Winnaars van Kunstbende worden begeleid om hun talent verder te ontwikkelen en kunnen hun vaardigheden tonen op een groot podium of in een groot museum, van Mysteryland tot FashionWeek.

Net als eerdere edities mag de 1e prijswinnaar van Dans zijn/haar show laten zien op Holland Dance 2018, waarop hij/zij zich samen met een coach voorbereidt. De nieuwe hoofdsponsor Rabobank maakt het de komende 4 jaar mogelijk dat Kunstbende met een aantal winnaars een eigen area op Lowlands mogen vullen.

Kunstbende cultiveert eigenzinnig danstalent

Maar het traject begint niet daar. Eerst zijn er de 13 regionale voorrondes (alle provincies plus Amsterdam) en of de stijl nou hiphop, popping, locking, dancehall, modern of ballet is, Kunstbende biedt het podium voor de iedere performer. De deelnemers worden gepushed om een te gekke choreo in hun eigen stijl te maken. Of juist iets compleet nieuws, een crossover van stijlen bijvoorbeeld want alles mag. Extra leuk is dat Kunstbende door het hele land workshops organiseert. Dit zorgt er niet alleen voor dat deelnemers die voor de eerste keer mee doen een beeld krijgen bij wat ze gaan doen, maar ook voor een opfrissing en frisse nieuwe ideeën voor ervaren deelnemers.

De kansrijke dansers van dit moment

De talentvolle Jeffrey 'Creepashu' Loewenicht (video) won vorig jaar en trad hiermee in de sporen van onder andere Vincent Vianen. Het is lastig om een winnaar voor dit jaar te voorspellen, want er is zoveel talent. Neem dancecrew Untouchables uit Amsterdam bijvoorbeeld, die een heftige afro/hiphop-performance neerzetten en Playhousse uit Rotterdam, deze stoere chicks breken het podium af met hun dans bestaande uit hiphop, afro en dancehall. Nog meer powergirls: het vijftal van IRON uit Overijssel die door middel van moderne dans een verhaal vertellen.

Of de 16 en 17 jarige Mauricio en Maaike uit Bennekom (Gelderland) die met hun moderne/contemporary duet laten zien dat liefde uiteindelijk toch alles overwint en het duo uit Limburg: Mickéla en Fleur (18 jaar, Nieuwstadt)die hun allerlaatste kans hebben aangegrepen. Bij de 18-jarige Jerôme Heijnen (Emmen, Drenthe) spat de power van het podium af tijdens zijn hiphop streetdance piece,  terwijl  zowel de 14-jarige Veronique (Lelystad, Flevoland) als de 15 jarige Femke (IJlst, Friesland) een moderne solo dans proberen te imponeren.

Dan zijn daar Nadeche uit Noord-Brabant (18 jaar, Bakel) die heel het podium verovert met twee touwen, en de Zeelandse inzending David Janse Janse (17 jaar, Kloosterzande) die heel het podium overneemt met zijn (post)moderne dans. Of gaat de overwinning weer naar Utrecht? De 14 jarige Hannah Lak probeert met een combinatie van modern en urban de overwinning binnen te slepen.

PS: Wij mogen 3x2 tickets weggeven voor de finale op 1 juli 2017 t.w.v. €10,- per stuk. Winnen

Meer inspiratie