Home » Reportage
Foto: Pim Geerts - Kunstbende 2015

Jong danstalent overspoelt Kunstbende 2015

Door Carolien Verduijn

Talloze talentvolle tieners overspoelden afgelopen weekend het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. De fabrieksgebouwen van eind negentiende eeuw te midden van een glooiend graspark vormden het decor van de landelijke finale van de Kunstbende 2015. Jonge dansers, filmmakers, muzikanten, taalwondertjes, modeontwerpers, dj’s, theatermakers en beeldend kunstenaars toonden hun talent tijdens de wedstrijd voor jonge artiesten in de leeftijd van dertien tot achttien jaar.

In het kader van het vijfentwintigjarig jubileum van Kunstbende was het thema van dit jaar ‘Feest’. Na de provinciale voorrondes bleven er twaalf finalisten per categorie over. Elke provincie is daardoor vertegenwoordigd tijdens de landelijke finale. In blokjes van twintig minuten toonden de deelnemers hun kunsten. Dansmagazine.nl nam een kijkje bij de jonge danstalenten die vanuit heel Nederland naar Amsterdam afreisden.

Lef op Kunstbende 2015

Jury-voorzitter Isabelle Beernaert, bij het grote publiek voornamelijk bekend als choreografe voor So You Think You Can Dance, noemde het niveau van de categorie dans van Kunstbende 2015 als ‘gedurfd, in positieve zin’. Hier had ze alle reden toe. De achttienjarige Samuel Slothauwer, die een  klassieke solo bracht, wekte bewondering. Ook de drie jongste deelnemers, die klassiek ballet uit het stof haalden door er een verjaardagsfeestje in kleurrijke skinny jeans mee te choreograferen, toonden lef.

Presentator Juvat Westendorp praatte de dansacts aan elkaar. Dat deed de danser en finalist van So You Think You Can Dance 2011 vol humor en enthousiasme over zoveel jong talent. Hij troostte de deelnemers wanneer de spanning of emoties hen even te veel werden, prees de strakke, explosieve hiphop van de groep Mixed-Up Madness en bewonderde de gepointe voeten van de jonge ballerina’s.

Lynn Viester wint in de categorie dans Kunstbende 2015

Moderne dans was de meest gezien dansstijl tijdens Kunstbende 2015. Dit bleek ook bij de prijsuitreiking. De veertienjarige Lynn Viester ging er uiteindelijk vandoor met de eerste prijs. In een emotionele, moderne dans nam ze het publiek mee in een sluier van onwetendheid rond het lot van haar beste vriendin na het uitbreken van brand op een feest. De choreografie maakte de Limburgse helemaal zelf, iets dat niet van elke finalist gezegd kon worden. De winnares lijkt het nog nauwelijks te kunnen geloven “Toen ik twaalf was zei ik al, als ik dertien ben ga ik meedoen. Ik kwam in Limburg door de eerste ronde heen, en nu sta ik hier en ben heel blij.”

Ook de winnaars van de tweede en derde prijs brachten een moderne choreografie. De groep 5past5 uit Noord-Holland ging naar huis met de tweede prijs. Het duo Minke en Armaty uit Overijssel danste op het nummer Somebody that I used to know van Gotye een emotionele choreografie met zowel hiphop- als moderne invloeden. Het verhaal over een meisje dat helemaal klaar is met de player op wie ze viel was goed voor de derde prijs.

Toch draaide het uiteindelijk niet om het winnen. Kunstbende is een wedstrijd, maar vooral een springplank voor jong talent en een stimulerende omgeving voor artiesten in de dop. Het terrein van de Westergasfabriek is leger dan het ooit was. Wat de finalisten allemaal meenamen toen ze vertrokken? Een leuke ervaring, nieuwe contacten en een stimulans om door te gaan.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: