Home » Reportage

Je danserslichaam optimaal voeden? Dat doe je zo!

Gezond en energierijk voedsel is belangrijk voor een danser. Het lichaam wordt de hele dag intensief gebruikt en heeft brandstof nodig om haar energielevel hoog te houden. Dit is waar je op kunt letten om je lichaam optimaal te voeden met lekker en gezond eten.


Koolhydraten

Koolhydraten vinden we in bijna alles wat we eten. Denk daarbij aan brood, rijst, aardappels, pasta en groente. Koolhydraten is een belangrijke brandstof voor het lichaam. We hebben ze nodig om voldoende energie te hebben. Ondanks dat koolhydraten als slecht bekend staan, zijn ze voor dansers juist handig. 

Ook heb je vezels. Dit zijn onverteerbare koolhydraten die tijdens het sporten onhandig zijn. Ze leveren weinig energie, nemen vocht op en verdragen de opname van andere voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld erwten, bonen en tarwemeel. Ondanks dat zijn het essentiële stoffen die je lichaam nodig heeft. Eet ze niet voor het sporten, maar vermijd ze zeker niet. Een bordje pasta met groente of een boterham als lunch is geen slecht idee. 

Snoep, chocolade of fruit zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel die vervolgens weer snel daalt. Dat wil je niet hebben. Zorg er dus voor dat je iets eet waar je veel en lang energie van krijgt! 

Eiwit

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Ze zijn belangrijk bij het creëren, behouden en herstellen van onze spieren. De aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat de kleine spierscheurtjes weer worden aangevuld. Tevens kunnen eiwitten ook helpen bij gewichtsverlies. Eiwitten vinden we in vis, vlees, melk, kaas, eieren. Neem bijvoorbeeld na een training een bakje yoghurt als snack. 

Vetten

Vetten, leveren net zoals koolhydraten, energie en zijn een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Ook zorgen vetten ervoor dat vitamines zoals vitamine A of C worden opgenomen door de darm. Sommige vetten, zoals uit vis, avocado en noten zijn goed voor je, maar andere in fastfood minder. Neem een lekker stukje zalm als avondeten met een lekkere salade. Zo eet je gebalanceerd en voedzaam. 

Water

Dansers zweten veel, dus is het belangrijk dat je voor, tijdens en na het dansen drinkt. Als je te veel vocht verliest, kan dat invloed hebben op je performance. Vocht reguleert daarnaast ook je lichaamstemperatuur en doorspoelt je organen, zodat ze optimaal functioneren. Blijf gehydrateerd en je zult merken dat je voldoende energie hebt!

Zorg dat je kennis opbouwt over de juiste voeding voor dansers. Vergeet niet dat ieder lichaam anders is, dus luister naar je eigen lichaam en doe wat goed voelt. Probeer zoveel mogelijk gevarieerd en gebalanceerd te eten om te voorkomen dat je bepaalde voedingsstoffen mist. En vergeet jezelf niet te verwennen. Wat lekkers of fastfood kan zeker wel een keertje, maar niet elke dag. 

Meer inspiratie