Home » Reportage

5 mythes over dans en dansers ontrafeld

In de danswereld horen we veel dingen van onze docenten, experts en zelfs collega’s. Maar zijn deze dingen eigenlijk feiten of mythes? 


1. Het ‘ideale’ dansers gewicht 

Al jaren spreken we over het ‘ideale’ dansers gewicht. Hoe bereiken we dit en wat is dit eigenlijk?

Rachel Fine, gespecialiseerde diëtiste in voeding voor dansers, zegt in het artikel It’s Time to Dispel the Myth of ‘Ideal’ Dancer Weight dat het onmogelijk is om spiermassa op te bouwen en een laag cijfer op de weegschaal te zien. Dit komt namelijk omdat spiermassa meer weegt dan vet. Als je een krachttraining doet, zoals dans, is het normaal dat je gewicht iets hoger kan liggen. We hebben in onze samenleving een angst voor vet ontwikkeld waardoor we de positieve kanten er niet van inzien. Lichaamsvet is nodig om hormonen te reguleren, het is goed voor ons brein, huid, voortplanting en onze botten. Je lichaam vraagt wat het nodig heeft en daar moeten we naar luisteren. Er is geen ideaal dansers gewicht. Het belangrijkste is dat je voeding eet die je lichaam ziet als brandstof en waar je veel energie kunt uithalen. Hoe meer we controle willen krijgen over het cijfer dat we op de weegschaal zien, des te meer we weggaan van onze passie: dans.  

Heb jij moeite met het verliezen van gewicht, behouden van gewicht of juist aankomen? Probeer hulp te zoeken bij een diëtiste die je kan aanraden wat jouw lichaam nodig heeft. 

2. Het knakken van je heupen

Heb je het zelf ook wel eens gehad? Je gooit je been omhoog tijdens een grand battement en je hoort je heup ineens knakken. Dansersheupen maken veel en rare geluiden. Soms pijnlijk, soms opzettelijk en soms ook geheel onverwacht. Zijn deze geluiden iets waar we ons zorgen om moeten maken? 

Vele van ons hebben wel eens gehoord dat het knakken van je lichaamsdelen, zoals je knokkels, artritis kan veroorzaken. Dr. Melody R. Hrubes, een sportdokter uit New York die ook met dansgezelschappen samenwerkt, meld in het artikel Here’s What’s Really Happening When Your Hips Make Noises dat het knakken van je heupen niet iets is waar je je zorgen om hoeft te maken. Zolang het goed voelt en de druk verlicht in je lichaam, stimuleert ze dansers dit te doen. Desalniettemin, ben voorzichtig met het knakken van lichaamsdelen. Doet het veel pijn, is het toch verstandig om even langs de fysio te gaan om te laten controleren of het niets ernstigs is. 

Ben je benieuwd naar wat jouw geluid dat uit je heup komt precies betekend? Kijk dan hier.

3. Je schouders naar beneden duwen

Grote kans dat je het vaak tijdens de les hebt gehoord: ‘schouders naar beneden!’. Je hoort je schouders naar achteren en naar beneden te duwen als je je armen omhoog doet. Fysiotherapeut Paul Ochoa uit New York City meldt in het artikel Stop Falling for These 4 Health Myths & Trends, dat dit postuur bij andere trainingen kan zorgen voor schouder problemen. ‘Wanneer de schouders in de volledige flexie zijn met je armen boven je hoofd, is het normaal dat je schouders omhoogkomen.’ Je kunt je natuurlijk op die manier blijven ontwikkelen tijdens het beoefenen van de techniek, maar pas bij andere trainingen op. Zorg dat je daar je schouders door je gehele bewegingsbereik laat bewegen. 

4. No pain no gain

Natuurlijk ligt iedereen z’n pijngrens op een ander niveau, maar het door dansen als je een blessure hebt, te moe of ziek bent, is niet gezond voor je lichaam. Hier gain je niks van – alleen meer pijn op langere termijn. Het is dus belangrijk dat je als danser je grenzen op zoekt, maar hier niet overheen gaat. 

5. Hardlopen is slecht voor dansers

Hardlopen is een goede manier om je cardiovasculaire systeem te trainen. Ook gebruik je bij het hardlopen dezelfde spiergroepen als bij dans: zoals internal rotators. Ondanks de voordelen is het belangrijk dat je goed opwarmt voor het hardlopen en daarna een goede cooling down doet. Hardlopen heeft namelijk een hoge impact op je spieren, waardoor deze korter kunnen worden als je niet goed stretcht. 

Meer inspiratie