Home » Reportage
Dansopleidingen in het buitenland

Een dansopleiding in het buitenland? Kijk dan hier waar dat allemaal kan!

Wil je graag aan een dansopleiding beginnen, maar kun je in Nederland niet de juiste vinden? Niet getreurd, er zijn er genoeg in het buitenland! Wij hebben er hier voor jou een paar op een rijtje gezet. 


1. Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance

Opgericht in 2005 en nu een bekende academie op internationaal gebied. Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance kunnen we vinden in Londen en focust zich op de hedendaagse dans, technieken en het werkveld. Een drie jaar durende opleiding die je voorbereidt op het werk als een veelzijdige danser. 

2. Northern School of Contemporary Dance

Een andere dansacademie in Engeland is Northern School of Contemporary Dance. Afgestudeerde dansers van deze opleiding worden performers met goede techniek en creatieve kwaliteiten. De student wordt op deze opleiding gestimuleerd om nieuwsgierig te zijn naar het hedendaagse dansveld en een eigen artistieke visie te creëren. Ook deze opleiding duurt drie jaar. 

3. P.A.R.T.S. 

De Brusselse dansacademie Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) werd opgericht in 1995, waarin de hedendaagse dans centraal staat. Het curriculum is gebaseerd op de artistieke praktijk van Anne Teresa De Keersmaeker en andere choreografen. De dansacademie is een laboratorium dat studenten confronteert, materiaal aanreikt en stimuleert om hun eigen ideeën te vormen die een basis leggen voor hun toekomstige artistieke visie. P.A.R.T.S. wil een plek zijn waar een kritisch en creatief kunstenaarschap kan wortelen. Jonge dansers en choreografen tussen de 18 en 23 jaren kunnen hier een thuisbasis vinden in een drie jarige opleiding. P.A.R.T.S zoekt sterke individuen en tegelijkertijd een goed gevoel voor groepsdynamiek hebben.

4. Royal Conservatoire Antwerp 

Wel naar België, maar niet naar P.A.R.T.S? Dan is Royal Conservatoire Antwerp misschien wat voor jou. Ook hier wordt er in een drie jarige opleiding gefocust op de verschillende stijlen van de hedendaagse dans. De academie stimuleert je eigen authentieke zelf te vinden in dans. De opleiding heeft vele contacten met internationale gezelschappen en organisaties en de student zal ook samenwerken met andere kunstvormen. 

5. Frankfurt University of Music and Performing Arts

Ook in Duitsland vinden we een dansopleiding. Door middel van verschillende klassieke en hedendaagse technieken daagt HfMDK (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) je uit om een eigen danspersoonlijkheid te ontwikkelen. Deze studie heeft zeven belangrijke delen: Techniek, Creativiteit, Body Awareness, theorie, projecten, interdisciplinaire werk en voorstellingen waarin je jezelf als danser laat zien. 

6. SEAD- Salzburg Experimental Academy of Dance

Op deze school staat creativiteit, techniek en intelligentie voorop in al het werk. De studenten worden uitgedaagd om te investeren in hun eigen groei als persoon, maar ook de artistieke kijk op dans en het werkveld. SEAD geeft een goede basis en training voor jonge dansers en choreografen. Het curriculum wordt vanuit een filosofisch oogpunt bekeken: vanuit kunst wordt kennis voortgebracht. De uitspraken ‘leren is doen’ en ‘denken is maken’ staan voorop in de lessen van SEAD. 

7. Juilliard

Aan de andere kant van de wereld hebben de beroemde school Juilliard. Een van de bekendste dansopleidingen wereldwijd die we kunnen vinden in New York City. Tijdens deze vierjarige opleiding word je als danser op Juilliard opgeleid tot een veelzijdige danser door middel van het bestuderen en beoefenen van stijlen zoals ballet, modern en hedendaagse technieken. Naast dans, zal er ook worden ingegaan op de choreografische kant van het werkveld. 

Meer inspiratie