Home » Reportage
Dansfilmpje

Je dans filmen met je smartphone: 5 tips

Dankzij de uitvinding van smartphones kun je tegenwoordig altijd en overal videobeelden maken. Je hoeft in principe ook geen dure, losse camera aan te schaffen als je jouw eigen dans wilt filmen. Om een goed resultaat te krijgen, zijn er echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden. We geven vijf tips voor het filmen van je dans met een smartphone.

Smartphone met sterke camera

Veel valt en staat met je prestaties van de camera van je smartphone. High-end smartphones kunnen mooie beelden produceren, maar bij minder sterke toestellen kan het resultaat tegenvallen. Wil je jezelf vaker gaan filmen en heb je er professionele motieven voor (zoals bijvoorbeeld een eigen dansvlog op YouTube), dan kan het investeren in een smartphone met een betere camera de moeite waard zijn. Je bent het voordeligst uit als je een los toestel koopt en een sim only abonnement neemt. Zowel de bundel als het toestel kun je dan voor de beste prijs krijgen.

Statief en clip

Uiteraard wil je mooie, stabiele beelden vanuit de perfecte hoek maken van jouw dansoptreden voor de camera. Een statief komt daarbij uitstekend van pas. Voor enkele tientjes kun je een eenvoudig statief kopen dat erin voorziet dat je jouw smartphone op de juiste hoogte kunt laten filmen. Daarbij heb je dan doorgaans wel ook een clip nodig waarmee je je telefoon op het statief kunt bevestigen. Op de clip zit dan schroefdraad waarmee je hem op het statief kunt vastmaken. Je kunt hem dan doorgaans zowel in horizontale als verticale stand plaatsen. Tenzij je filmt voor TikTok, kun je het beste voor horizontaal filmen kiezen.

Voldoende licht

Licht is alles bij het filmen, zeker wanneer je filmt met smartphonecamera’s. Deze hebben maar een kleine sensor om licht te vangen. Om te voorkomen dat je korrelige beelden krijgt, moet je er daarom voor zorgen dat er voldoende licht is op wat je in beeld wilt brengen wanneer je gaat filmen. Houd je hier onvoldoende rekening mee, dan kun je erop rekenen dat de kwaliteit van de beelden teleurstellend gaan zijn.

Meerdere hoeken en synchronisatie in de montage

Leuker is het wellicht om je dans vanuit meer dan één hoek te filmen. Heb je een tweede smartphone of andere camera tot je beschikking en een tweede statief, dan kun je deze bijvoorbeeld installeren voor een zijaanzicht. Zorg er wel voor dat camera’s niet op elkaars beelden in beeld komen. Als je danst op muziek, kun je in de montage van je video op de computer gebruikmaken van de visualisatie van de geluidsgolven om de beelden op elkaar te synchroniseren. Daarna kun je zelf bepalen welk deel je vanuit welke hoek in beeld wilt brengen in de uiteindelijke montage. Op basis van de geluidsgolven kun je ook de muziek als bestand toevoegen in plaats van de opname van het geluid die je camera’s gemaakt hebben te gebruiken.

Filmen in hogere resolutie

Veel camera’s van recente smartphones kunnen filmen in een hoge 4K-resolutie. Wanneer je voor het uiteindelijke eindproduct voor een Full HD-resolutie, wat voldoende is voor YouTube, biedt filmen in 4K handige voordelen voor de montage. Je kunt dan namelijk tot 200 procent inzoomen tijdens het monteren zonder kwaliteitsverlies. Zo kun je ook ‘close’ shots in je montage stoppen voor de afwisseling.

Het is dus prima mogelijk om een mooie video van je eigen dans te maken. Je moet het alleen wel doordacht aanpakken. Bovenstaande tips zouden er in moeten kunnen voorzien dat je tot een geslaagde dansvideo komt.

Meer inspiratie