Foto: Karl Giesriegl

Farnoosh Farnia is nieuwe artistiek leider Amsterdam Fringe Festival

Nieuws in de danswereld! Stichting De Theaterdagen, organisator van Amsterdam Fringe Festival, Nederlands Theater Festival, NTF Pro en NTFjong, heeft bekend gemaakt dat Farnoosh Farnia per 1 oktober is aangesteld als de nieuwe artistiek leider van Amsterdam Fringe Festival. Zij volgt hiermee Aukje Verhoog op, die het festival vijf edities heeft geleid.

Podiumkunsten toegankelijker maken

Het Amsterdam Fringe Festival past goed binnen Farnoosh’ missie om de podiumkunsten toegankelijker te maken voor jonge mensen die zich er nog niet gerepresenteerd voelen. “Het is belangrijk een stem geven aan verhalen en kunstenaars die we nog té weinig horen,'' laat Farnia weten. ''Door buiten de gebaande paden te treden en de schoonheid in het onconventionele te zoeken. Door open te staan voor een mix aan kunstvormen, nieuwe presentatieplekken, nieuwe thema’s en out-of-the-box makers”.

Wie is Farnoosh?

Farnoosh Farnia (Teheran, 1981) studeerde Film- en Televisiewetenschappen en Nederlandse Gebarentaal in Amsterdam. Ze is medeoprichter van de Mezrab Storytelling School en jongerentheater DEGASTEN. Ze was adviseur voor Fonds Podiumkunsten en gemeente ’sHertogenbosch (kunst en cultuur). Tot voor kort was zij lid van de Nederlandse Toneeljury. Momenteel werkt zij voor Oerol Festival als programmeur en hoofd diversiteit/inclusief werken. Daarnaast is zij coach en gastdocent bij DAS Creative Producing en de AHK Academie voor Theater en Dans.

Tobias Kokkelmans, directeur-bestuurder van Stichting De Theaterdagen, is verheugd dat met Farnia de basis wordt gelegd voor een verdere samenwerking tussen de Fringe en het Nederlands Theater Festival. “Met een inspirerende, eigenzinnige visie kan Farnoosh als geen ander een platform bieden voor jonge makers aan de grensverleggende rafelranden van de podiumkunsten. Door haar uitgebreide ervaring en netwerk weet ze door te dringen tot de creatieve haarvaten van Amsterdam en ver daarbuiten. En door een combinatie met haar werkzaamheden als programmeur bij Oerol, kunnen we gezamenlijk een meer diverse groep artiesten bereiken, scouten, begeleiden én door laten stromen naar andere festivals en speelplekken.”

Over Amsterdam Fringe Festival

Amsterdam Fringe Festival toont jaarlijks in september 11 dagen lang o.a. theater, dans, storytelling, installaties en performances van jong talent op meer dan 25 locaties in Amsterdam. Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige omhelzing van het experiment in de ware zin des woords: eentje waarvan de uitkomst je nog echt verrassen kan. Fringe nodigt je uit om mee te gaan op avontuur langs de rafelranden van het theater en de stad. Van de kleine theaters en verborgen parels tot obscure garages en onontgonnen terrein. De volgende editie van Amsterdam Fringe Festival vindt plaats van 1 – 11 september 2022. 

 Karl Giesriegl

Meer inspiratie