Home » Reportage
Danspionier Paul Taylor, via WikiCommons

In Memoriam: dansicoon Paul Taylor

Paul Taylor, een van de bekendste Amerikaanse choreografen binnen de moderne dans, is overleden op 88-jarige leeftijd. Hij stond bekend om zijn unieke stijl van choreograferen die gewone beweging met moderne danstechnieken combineerde.

Paul Belville Taylor Jr. werd geboren in 1930 in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij begon laat met dansen: eerst volgde hij een schildersopleiding aan Syracuse University, gefinancierd door een zwembeurs. In 1952 vertrok hij naar de kunstschool Juilliard in New York om daar een dansopleiding te volgen, nadat zijn danstalent ontdekt was door Martha Graham.

Een eigen stijl

Ondanks dat Taylor zelf danste, choreografeerde hij daarnaast ook nog eigen werken. Door zijn late start in de danswereld kon hij hierin een unieke stijl ontwikkelen die niet beïnvloed was door eerder geleerde routines en richtlijnen. Zijn eigen stijl was gebaseerd op contrasten, beide binnen de dansstijlen en de onderwerpen van zijn choreografieën. Taylor combineerde beweging uit het alledaagse leven met de gestyleerde routines van moderne dansen. Hierbij waren ook bewegingsloosheid en afwijkende ritmes belangrijk, om de aandacht van het publiek te trekken en bewegingen te accentueren. Ook hadden zijn choreografieën contrasterende onderwerpen, van optimistisch en humoristisch tot duister en sardonisch. Zijn dansrepetoire bleef hierdoor zeer uitgebreid en open.

Bekendheid

Taylor bleef het liefst uit de schijnwerpers, om zijn stijl onafhankelijk van de smaak van het danspubliek te houden. Hierdoor waren zijn stukken zeer divers. Hij choreografeerde onder andere Aureole (1962), Esplanade (1975) en Promethean Fire (2002). Na het succes van Aureole kon hij een eigen dansgroep opzetten, de Paul Taylor Dance Company,waar hij zijn eigen stukken mee uitvoerde. In 1974 stopte hij zelf met dansen in de uitvoeringen en concentreerde hij zich alleen op het ontwerpen en choreograferen van dansstukken, waarvan hij er uiteindelijk meer dan 120 schreef. Aureole is door zijn bekendheid deel geworden van het huisrepetoire van meerdere bekende dansscholen zoals het Paris Opéra Ballet. In 2014 heeft Taylor het Paul Taylor American Modern Dance opgezet om zo bekende werken van de moderne dans te behouden en de creatie van nieuwe choreografieën te stimuleren. Hierdoor zal zijn unieke stijl behouden blijven om choreografen te blijven inspireren.

Bron:
Theaterkrant, “'Modern Dance' icoon Paul Taylor overleden
The Guardian, “Paul Taylor Obituary"

Meer inspiratie