Home » Reportage
ballet vlaanderen ballerina belgie

Het ballet van Vlaanderen: van eerste gezelschap naar internationaal succes

Dubbel feest voor het Ballet van Vlaanderen: ze bestaat vijftig jaar en Sidi Larbi Cherakaoui heeft al vijf jaar de functie als artistiek directeur.

Jeanne Brabants

Danseres en choreografe Jeanne Brabants (1920-2014) richtte in 1969 het Ballet van Vlaanderen op. Dat deed ze nadat ze zelf in 1951 de eerste dansopleiding van Vlaanderen oprichtte en haar studenten zag vertrekken naar Nederland. Die studenten gingen de grens over omdat er in Vlaanderen op dat moment geen prominent gezelschap was om bij te werken. Brabants wilde graag dat de danscultuur in Vlaanderen zou groeien, dus besloot de choreografe om haar eigen gezelschap op te richten.

Veertien jaar lang was Brabants directrice van het ballet. Ze begon als choreografe en deed de administratie allemaal zelf. Het gezelschap bleek een succes en groeide snel. Met een hedendaags klassiek repertoire reisde Brabants de hele wereld over om het gezelschap op de kaart te zetten. Tegen VRT NWS vertelt Annie Brabants, de jongste zus van Brabants, dat Jeanne ooit zei: “Ze gaan nooit geloven dat we goed zijn als we in België blijven dansen.”

Musicalafdeling en fusie

In 1985 kwam er binnen het gezelschap een tweede afdeling: musical. Er was ook weinig op het gebied van musical in Vlaanderen. Het Ballet van Vlaanderen wilde graag spectaculaire musicals maken. Helaas was dit maar van korte duur: in 2003 werd de musicalafdeling van het tegenwoordige Koninklijk Ballet van Vlaanderen, stopgezet door te weinig subsidies.

In 2014 besloot het ballet samen te gaan met de opera van Vlaanderen. Sindsdien is het gezelschap onderdeel van Opera Ballet Vlaanderen.

Diversiteit

Inmiddels is het Koninklijk Ballet van Vlaanderen toonaangevend in België geworden en heeft het gezelschap al verschillende prijzen op haar naam staan. Zo werd het gezelschap benoemd tot “Outstanding Company” door National Dance Awards in 2013 en “Company of the Year” door Dance Europe Critics Awards in 2015. Het gezelschap treedt op veel festivals op, maar toert ook met complete dansvoorstellingen over de hele wereld. Op dit moment is topchoreograaf Sidi Larbi Cherakaoui artistiek directeur van het balletgezelschap. Cherakaoui is sinds 2015 directeur en viert dit jaar zijn vijfde jaar in deze functie.

Meer inspiratie