Ballet Vlaanderen

Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants overleden

Oprichtster Ballet van Vlaanderen Jeanne Brabants is overleden.De 93 jaar oude choreografe en danspedagoge Jeanne Brabants is op donderdag 2 januari 2014 overleden. Als oprichter van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen was zij van grote invloed op de dans in Vlaanderen. Daarnaast heeft ze een groot aantal dansvoorstellingen gechoreografeerd waaronder het succesvolle stuk Dialoog.

Oprichting Koninklijk Ballet van Vlaanderen

Brabants kreeg de dans met de paplepel ingegoten. Haar vader, Karel Brabants, was zelf dansleraar en al op haar vijftiende nam ze de leiding van zijn dansgroep en turnvereniging over. Haar eigen carrière startte in de jaren dertig als moderne danseres bij Lea Daan, docent op de bekende dansschool van Rudolf Laban. Gepassioneerd als ze was, startte ze op haar 21e haar eigen privédansschool. Kort daarna, in 1969, richtte ze het professionele gezelschap Het Ballet van Vlaanderen op, dat zichzelf sinds 1976 Koninklijk mag noemen.

Herinnering Jeanne Brabants

Het is duidelijk dat Brabants invloed binnen de danswereld ongekend groot was en zij niet snel in vergetelheid zal raken. “Mevrouw Brabants zal blijvend herinnerd worden om haar professionalisme, kracht en bezieling. Ze zal blijven leven in de harten van alle dansers die door de jaren heen deel uitmaakten van het Koninklijk Ballet Vlaanderen, de stedelijke Balletschool en alle dansopleidingen en dansgezelschappen waarvoor ze een blijvende inspiratie was,” aldus Lena De Meerleer, algemeen directeur van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen.

Isabelle Beernaert

Ook bekende choreografe Isabelle Beernaert plaatste na Brabants overlijden een bericht op twitter: “R.I.P Jeanne Brabants. Ze was een van mijn mentors, een grote dame. Bij haar begonnen mijn concrete ambities als choreografe. Groot respect.”