Home » Reportage
Springplank voor danstalent in Oost-Nederland. Foto Evolutio

Evolutio: nieuw gezelschap voor regionaal danstalent

Evolutio is een dansgezelschap in Oost-Nederland. Zij maken jaarlijks een productie waarin diverse dansstijlen naar voren komen: klassiek ballet, modern en urban/hiphop.

Stichting Evolutio zet zich in voor de ontwikkeling van danstalent in Oost Nederland. Ze bieden volwassenen en kinderen de mogelijkheid zich in hun eigen regio verder te ontwikkelen en bieden hen een podium om zich te presenteren. Initiatiefnemers van Evolutio zijn Tim Aafjes en Lidy Hungerink. Beide danser, docent en choreograaf.

"Het idee voor Stichting Evolutio ontstond doordat wij constateerden dat er voor jong danstalent uit het oosten van het land veel minder mogelijkheden zijn om door te ontwikkelen dan in het westen van het land. Het hoogst haalbare is veelal het selectie/wedstrijdteam van de lokale dansschool. Dansers die zichzelf willen blijven ontwikkelen zijn al snel genoodzaakt ver te reizen en de achterhoek te verlaten."

Dansers bij elkaar brengen. Foto Evolutio

Springplank voor danstalent in Oost-Nederland

Dat kan anders vonden de initiatiefnemers. Ook in Oost-Nederland moet de mogelijkheid zijn voor danstalent om samen te blijven ontwikkelen. Dat doe je door ze bij elkaar te brengen en samen te gaan trainen. Dit als aanvulling op de lessen bij de lokale dansscholen. Evolutio zoekt hierin dan ook graag de samenwerking met deze dansscholen om ervoor te zorgen dat zij hun toptalenten kunnen behouden, maar toch extra uitdaging kunnen bieden.

Evolutio werkt projectmatig. Door middel van jaarlijkse audities selecteren zij dansers voor de volgende productie. Iedere getalenteerde danser kan zich hiervoor opgeven. Zelfs kinderen vanaf 8 jaar krijgen de kans mee te doen aan Evolutio. Het meedoen aan de audities en het volgen van de trainingen is geheel kosteloos voor de dansers zelf. Dit omdat Evolutio iedereen de kans willen geven mee te doen.

Met de geselecteerde dansers gaat Evolutio een jaar lang aan de slag. Voor dansers is het belangrijk om podiumervaring op te doen. Het doel van Evolutio is om dat podium te bieden. Ten eerste werken zij toe naar een volwaardige theaterproductie. Maar ze doen meer. Gedurende het jaar is Evolutio op meerdere plaatsen te zien: op diverse festivals en andere evenementen. Niet alleen ter promotie van Evolutio en om de dansers podiumervaring op te laten doen, maar ook om zoveel mogelijk mensen in aanraking te te laten komen met, en enthousiast te maken voor danskunst. Voor meer informatie over hun producties, zie: www.evolutio2018.nl.

Voor dansers is het belangrijk om podiumervaring op te doen. Foto Evolutio

Danseducatie

Evolutio vindt het belangrijk om de jeugd in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Daarom organiseren zij ook ieder jaar een scholenvoorstelling. Ze gaan hierin een stap verder dan alleen de scholen uitnodigen. We kunnen hier samen met de school een heel project van maken, inclusief workshops en een rondleiding door het theater. Op die manier hopen zij de jeugd enthousiast te maken voor het theater en dans als kunstvorm.

Meer inspiratie