Home » Reportage
6 tips voor een succesvolle dansauditie

6 tips voor een succesvolle dansauditie

De tijd van het jaar is aangebroken voor de toelatingsaudities van de vele dansopleidingen in Nederland. Misschien heb je al enige dansaudities achter de rug, of zit je vol zenuwen te wachten op je eerste, rood omcirkelde auditiedatum. Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken tijdens de komende dansaudities geven wij zes tips voor een succesvolle dansauditie.

1. Ontbijt voor je dansauditie

Het wordt vaak gezegd, maar toch herhalen we het nog eens: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Nu is het begrijpelijk dat je voor een auditie nerveus bent. De zenuwen hebben vaak negatief effect op je eetlust en zorgen voor vervelende misselijkheid. Probeer toch van tevoren te eten. Als het echt niet lukt, eet iets lichts. Een cracker met kaas of yoghurt met vers fruit kan al goed vullen. Zonder ontbijt mist je lichaam de voedingsstoffen om energie uit te halen. Je merkt het misschien niet, maar dit zorgt er wel voor dat jij niet je volle potentie kan tonen. 

2. Oefen het onthouden van choreografieën

Tijdens een auditie is er minder tijd dan in een dansles. Tijdens je wekelijkse danslessen is het misschien normaal dat je drie weken doet over een (opwarm)routine. Tijdens een auditie blijft er minder dan een half uur over. Het is daarom belangrijk dat je de bewegingen snel oppikt. Oefen daarom thuis ook nieuwe choreografieën. Doe dit met behulp van YouTube. Probeer daarbij meteen de dans te cleanen. Tijdens je auditie wil je namelijk ook de dans op zijn best tonen. 

3. Stel vragen tijdens de dansauditie

Wees niet verlegen als je een dansauditie doet. Let altijd goed op de instructies en uitleg. Als je iets niet snapt kan je het beter meteen vragen. De dansdocenten zien graag een actieve houding tijdens de auditie. Let er wel op dat je vragen niet dubbel stelt. Een dansdocent wilt zich over het algemeen niet graag herhalen. Formuleer daarom je vraag net iets anders dan je voorganger. Of vraag een deel van de choreografie te herhalen. Onthoud de gehele auditie: vragen kan erger voorkomen. Wees wel zuinig met je vragen. Te veel vragen doet je onzeker of onwetend overkomen. 

4. Kom voorbereid naar de dansauditie

Ken de dansacademie waar je auditie gaat doen, zoals de achtergrond en visie van de dansopleiding. Een opleiding vraagt naar je motivatie voor het uitkiezen van hun dansauditie. Goed ingelezen weet je ook beter wat voor leerlingen de dansopleiding zoekt en wat je kan verwachten tijdens de auditie. Pak de avond van tevoren je tas alvast in en controleer of je alles bij je hebt. Vaak heb je schoenen en outfits nodig voor meerdere dansstijlen. Iets om goed uit te zoeken per dansauditie. 

5. Kleed je (een beetje!) opvallend voor de auditie

Zorg dat je opvalt tijdens de dansauditie. Hiermee wordt niet bedoeld dat je jezelf te buiten moet gaan met knalgele beenwarmers. Zorg dat je danskleding origineel is, maar toch in stijl met de dansopleiding is. De kans is groot dat de zaal begeven is van de zwarte balletpakjes. Een donkerpaarse panty, of opvallende haarspeld kan ervoor zorgen dat jij de jury bijblijft. 

6. Wees niet teleurgesteld na een afwijzing

Deze laatste tip is heel belangrijk wanneer je uit een dansauditie komt. Soms worden leerlingen al onverwachts tussentijds naar huis gestuurd. Of je krijgt na al het harde werken te horen dat je niet geschikt bent. Dit betekent niet per se dat je een slechte danseres bent. Een dansopleiding heeft vaak maar plek voor maximaal dertig studenten. Vergelijk dit eens met de honderden auditanten. Jouw auditie is slechts een momentopname. De school kiest niet altijd de leerlingen die het beste zijn, maar die het beste bij de opleiding passen. 

Meer inspiratie