Home » Reportage
Dansen doe je samen, net als de wereld verduurzamen. Foto Unsplash

Energie opwekken? Dat doe je door te dansen en te bewegen!

Duurzaam leven is vandaag de dag de trend. Met oog op het behoud van de aarde is dat gelukkig maar goed ook. Hoewel duurzaam leven nog niet altijd lukt, doet een groot deel van de Nederlanders in ieder geval wel hun best om een overstap te maken naar een verantwoorde en groene manier van leven. Met behulp van energie vergelijk en aanpassingen thuis voor een duurzamer leven komen we al een behoorlijk stuk verder. Wat dat precies met dansen te maken heeft? Heel simpel: er zijn namelijk meerdere initiatieven die deze trend hebben omgezet in een wel heel bijzondere manier van duurzame energie opwekken. En dansen hoort daarbij! Wat dacht je bijvoorbeeld van een heuse dansvloer waarmee je stroom opwekt wanneer je er op danst? In dit artikel hebben we enkele bedrijven op een rij gezet die op een wel heel unieke manier energie verkrijgen.

Duurzame stroom door te dansen

Mensen die van dansen niet genoeg krijgen en die hun steentje willen bijdragen aan het milieu kunnen met de Smart Energy Floor hun geluk niet op. Deze bijzondere slimme vloer van het Rotterdamse bedrijf Energy Floor beschikt over diverse modules die gekoppeld zijn aan een elektromagnetisch systeem. Met een verticale beweging over de vloer, zoals een dans, zorg je ervoor dat de generator die stroom opwekt aan wordt gezet. Vervolgens levert de vloer genoeg energie om de complete dansvloer te verlichten! Omdat veel bewegen op de dansvloer bewezen aantrekkelijk wordt bevonden, kun je je wel voorstellen hoeveel energie hiermee kan worden opgewekt. Het grote voordeel van deze vloeren is het feit dat de energie ook voor andere toepassingen kan worden gebruikt. Zo kun je er bijvoorbeeld je mobiele telefoon mee opladen of kun je ervoor zorgen dat je laptop weer genoeg batterij heeft. Eigenlijk kan ieder apparaat waarvoor stroom nodig is, voorzien worden met energie met deze dansvloer. Trek je je dansschoenen vast aan?

Wandelen over de stoep voor energie

Ook het Britse bedrijf Pavegen zag de voordelen ervan in om energie op te wekken met behulp van een slimme vloer. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van verschillende soorten stoeptegels waarmee bij iedere stap tot wel 30 seconden aan ledverlichting kan worden verkregen. Inmiddels zijn producten van Pavegen in meer dan 30 landen ter wereld te vinden en blijft het bedrijf zich ontwikkelen op het gebied van deze ‘bewegingsenergie’. Extra leuk om te weten: met dergelijke slimme tegels kan Pavegen data verzamelen over reizigersstromen. Met behulp van deze data kunnen stations en haltes voor het openbaar vervoer beter worden ingericht. Ook kan er met behulp van deze data gekeken worden waar een kantoor of een winkel het beste geplaatst zou kunnen worden. Hiermee zijn de producten van Pavegen dus nog veel meer dan alleen het opwekken van duurzame energie.

Zonnepanelen in de stoeptegels

De Hongaarse start-up Platio gaat nog een stapje verder wanneer het om duurzaamheid gaat. Zij werken ook met stoeptegels, maar houden het opwekken door beweging nu nog achterwege. Platio heeft namelijk een manier van bestraten ontwikkeld met zonnepanelen erin. Logischerwijs zijn dergelijke trottoirs en stoeptegels ontzettend gevoelig voor onder andere weersomstandigheden en het gebruik ervan door mensen. Om deze bestrating te beschermen tegen dergelijke invloeden van buitenaf gebruikt het bedrijf gerecycled plastic. Deze dikke laag zorgt ervoor dat de zonnestralen naar binnen komen, maar dat de tegels niet beschadigd raken. Hoewel het product nu nog in de testfase zit, wil Patio bij succes nog verder gaan. Naast het gebruik van de zonnepanelen willen ze dan nog een technologie zoals hierboven beschreven ontwikkelen waarbij de beweging van voetgangers kan zorgen voor het opwekken van energie. Mocht dat lukken dan heeft deze start-up zeker de hoofdprijs te pakken, omdat ze op meerdere manieren zorgen voor een beter milieu.

Slimme straatverlichting zorgt voor groene stroom

Tot slot nog de ontwikkeling van een Amerikaanse start-up: het bedrijf Engoplanet is de ontwikkelaar van slimme straatverlichting. Deze straatverlichting kan ‘s nachts licht geven door de energie die in het daglicht is opgewekt door onder andere zonnepanelen en voetstappen van voorbijgangers. De straatverlichting beschikt over meerdere generatoren die de voetstappen kunnen omzetten in stroom. Inmiddels wordt deze slimme straatverlichting door Engoplanet getest op verschillende plekken in Las Vegas. Je kunt hier dus al wandelend of zelfs dansend langs gaan om op die manier te zorgen voor een hele bijzondere duurzame manier van energie opwekken, net als bij de hierboven beschreven initiatieven. Wat ons betreft een mooie combinatie van de danssport met duurzamer leven. We zijn benieuwd wat de volgende ontwikkelingen op dit gebied zullen zijn.

Meer inspiratie