music reggae dance dans muziek vn unesco erfgoed

Reggae uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed

Op sommige muziek moet je gewoon dansen: daarom heeft reggae een plek gekregen op de Werelderfgoedlijst. Unesco prijst deze Jamaicaanse muziekstijl, niet om de dansbaarheid, maar om de “bijdrage aan het internationale debat over onrecht, verzet, liefde en menselijkheid” die “een stem voor ons allemaal” vormt.

UNESCO

Reggae, onder meer bekend door icoon Bob Marley, wordt vanwege de sociaal-politieke rol die het de afgelopen halve eeuw heeft gespeeld, voortaan beschermd als immaterieel erfgoed. Dit heeft de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties donderdag besloten tijdens hun bijeenkomst in Mauritius. Wanneer iets op de Werelderfgoedlijst lijst staat, is het niet automatisch beschermd: ieder land is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en bescherming van de eigen monumenten. Er staan ook nog andere muzieksoorten op, zoals Mariachi, maar ook gebruiken zoals het brouwen van Turkse koffie en het bespelen van een Duduk.

Reggae

Reggae begon in de jaren zestig als uiting voor het leed van de gemarginaliseerde groepen in Jamaica. Dit kwam onder andere door de zangers en door de tekst: deze ging vaak over sociale of economische problemen in de maatschappij. Het genre bouwde voort op de traditie van ska, opgewekte Jamaicaanse dansmuziek van artiesten zoals Prince Buster, en het wat rustigere rocksteady.

Reggae werd populair door Bob Marley and the Wailers (‘Is This Love’, ‘No Woman No Cry’), maar ook Janet Kay, Winston Rodney en Dawn Penn. De muziek waaide snel de wereld over, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vanwege de toepasselijkheid van de teksten. Ook de Nederlandse band Doe Maar werd beïnvloed door reggae.

Dansen op reggae is eenvoudig door de doorlopende vierkwartsmaat en de simpele melodieën. Er is ook een dansstijl op reggae, genaamd dancehall of raggamuffin. Deze dansstijlen kunnen veel ingewikkelde choreografieën gebruiken, maar intuïtieve dansbewegingen zoals met je heupen wiegen, je hoofd op en neer bewegen en met je schouders schudden zijn perfect voor deze losse, ontspannen muziek.

Bronnen:
Nu.nl, Jamaicaanse reggaemuziek op de Werelderfgoedlijst UNESCO
UNESCO, Reggae music of Jamaica
Britannica, Reggae

Meer inspiratie