Home » Reportage
drinken hydrateren dansen sport zweet oververhitting

Drinken en dansen: zo blijf je goed gehydrateerd

Soms vergeet je tijdens het dansen te drinken. Je bent zo geconcentreerd aan het dansen en wilt het liefst doorgaan tot het goed gaat en je de choreo onder de knie hebt. Verhitting en uitdroging liggen dan op de loer. Goede hydratering zorgt ervoor dat je lichaam gezond en koel blijft. Dans Magazine geeft jou wat tips.

Hydratatie

Een onderwerp dat in de dansles wel eens vergeten wordt: hydratatie. Door goed te drinken raak je niet oververhit en kan je lichaam afvalstoffen beter vervoeren. Je zorgt ook dat je niet uitgedroogd raakt. Gemiddeld moet een mens één tot anderhalve liter per dag drinken. Dat zijn ongeveer acht glazen. Maar voor dansers die de hele dag in de studio zijn, ligt dat wat hoger om zo niet oververhit te raken.

De beste drankjes

Vaak wordt water genoemd als wondermiddel tegen uitdroging. Dit is deels waar. Water is gezond en overal verkrijgbaar. Maar als je weinig eet en alleen maar water drinkt, hydrateert het niet. Je water glijdt als het ware door je heen. Als je genoeg eet wordt het water beter in je lichaam opgenomen. Ook houden niet alle dansers van water. Tip: doe kleine stukjes vers fruit in je water voor een frisse smaak. Verder zijn citroenwater en kokoswater erg lekker en gezond.

Groente en fruit

Niet alleen water met een smaakje helpt, maar ook sappige groenten en fruit hydrateert. Denk dan aan een sinaasappel, aardbei en komkommer. Het is geen vervanger van water, maar het is wel een handige manier om toch gehydrateerd te blijven.

Koffie en sapjes

Vers geperste sappen zijn over het algemeen goed om gehydrateerd te blijven. Vooral jus d’orange wordt vaak aangeraden als alternatief voor water. Koffie is echter een ander verhaal. De meeste bronnen twijfelen of koffie goed of slecht voor je is. Het geeft je aan de ene kant energie, door de cafeïne. Iets wat voor dansers handig is. Maar koffie is aan de andere kant niet goed voor je: te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn en hartkloppingen.

De gevolgen

Afgelopen zomer overleed een 17-jarig meisje door uitdroging. Ze was danseres en captain van haar cheerleading squad. Tijdens een trainingskamp met haar dansteam stortte ze in. Het meisje werd met spoed naar het ziekehuis gebracht, maar het was helaas te laat.

Bronnen:

Healthline, Dance Magazine, Time, 4 Dancers, Dance to Evolve, 4 Dance, 4 Dancers, The Whole Dancer, Dance Spirit, Harvard

 

Meer inspiratie