Home » Reportage
Openen eigen dansschool

Dit moet je onthouden bij het openen van een eigen dansschool

Vanuit een passie voor dans worden vele dansscholen opgericht. Denk jij ook aan het openen van een eigen school, maar ben je nog niet helemaal zeker van alle zaken die erbij komen kijken? Dan kunnen deze tips van pas komen.  


1. Denk na over je financiën

Voordat je de stap definitief gaat zetten, is het slim om een businessplan te maken met een overzicht van al je verwachte inkomsten en uitgaven. Kijk naar je investeringskapitaal of een eventuele banklening. Weet je al wat voor verzekeringen en vergunningen je allemaal nodig gaat hebben en hoeveel deze kosten? Hoeveel is de huur en wat heb je qua salaris te bieden aan jezelf en je werknemers? Adverteren en reclame maken voor je dansschool kost stiekem ook veel geld. Daarbij komt ook nog kijken dat je een website moet creëren. Het hebben van geld op de bankrekening is niet genoeg om dit grote plan te realiseren.

2. Doelgroep 

De kans is groot dat wanneer jij een dansschool begint, er al meerdere dansscholen in de omgeving bestaan. Op welke doelgroep of welke dansstijl wil jij je gaan richten? Wat maakt jouw dansschool zo speciaal dat mensen bij jou willen komen dansen? Door het specificeren van de doelgroep weet je ook beter op welke manier je het beste kunt adverteren. 

3. Adverteren 

Ben je uit over de doelgroep? Dan kun je doelgericht gaan adverteren. Wil je vooral de jongere generatie aanspreken? Dan is het belangrijk dat je actief bent op social media. 

Richt jij je vooral op kleuter- en peuterdans? Dan is het handig om contact op te nemen met de basisscholen in de buurt en daar reclame te maken. Ook hebben ouders een grote invloed op de keuze waar hun kind gaat sporten, dus probeer ook hen te benaderen.

Ouderen zijn vaak te bereiken via posters en flyers. Tevens is het zo dat bij deze generatie het ‘via via’ principe werkt. Als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer. 

4. Bepalen van een locatie

Nog zo’n belangrijk element bij het opstarten van je dansschool. Wat is de beste locatie? Neem de omgeving en toegankelijkheid in acht. Woont jouw potentiële doelgroep ook in de buurt? Open je een dansschool midden in de stad, dan is het belangrijk dat je genoeg parkeerplaatsen creëert. Zorg ook voor genoeg plekken om fietsen weg te zetten. Is er eventueel een busstation in de buurt? Allemaal zaken die je mee moet nemen bij het beginnen van een eigen dansschool.  

5. Stel doelen

Wil je dat jouw dansschool een succes wordt? Stel dan korte- en lange termijn doelen voor jezelf. Zo blijf je jezelf uitdagen en ga je gefocust tewerk. Een aantal voorbeelden hiervan zouden kunnen zijn:

Waar wil je naartoe met je dansschool? 
Hoeveel leden wil je in het eerste half jaar bereiken? 
Welk X-bedrag aan omzet wil je draaien? 

Met een duidelijk doel voor ogen kun je succesvol blijven groeien!

6. Netwerken

Voordat je je eigen dansschool begon, ben je misschien zelf dansdocent of danser geweest, waardoor je een netwerk hebt kunnen opbouwen. Wil jij je dansschool adverteren of zoek je hulp? Ga eens in je eigen netwerk rondneuzen en wie weet brengt je dat wat op. 

Ben ook niet bang om je netwerk uit te breiden en instanties, de gemeente of het dorpsdagblad te mailen. Leerlingen kunnen uit te meest onverwachte hoeken komen.

7. Kennis

Een goed voorbereide ondernemer kan meer bereiken dan hij of zij denkt. Probeer voordat je aan dit nieuwe avontuur begint je zoveel mogelijk in te lezen over ondernemerschap, financiën en de danswereld. Vraag informatie bij eventuele ondernemersvrienden over waar zij valkuilen ervaren. Kennis is macht en die macht is zeker belangrijk om overzicht te blijven houden!

Ben niet bang om hulp te vragen. Het is oké als je nog niet alles weet. Ben open over wat je wel en niet kan. Zo bereik je het meest en kun je doelgericht geholpen worden.

8. Planning en organisatie

Naast alleen het lesgeven, komt er nu een nieuw element om de hoek kijken: de planning van de danslessen, organiseren van dansvoorstellingen en een goed ledensysteem. Dit vergt veel discipline, doorzettingsvermogen en wellicht langere dagen dat dat je had verwacht of gehoopt. 

Een eigen dansschool openen vergt dus veel meer dan alleen een passie voor dans. Weet waar je aan begint en met de juiste voorbereiding wordt jouw dansschool een succes! 

Meer inspiratie