Home » Reportage

De 5 beste Tony award-openingen

Elk jaar worden de Tony Awards uitgereikt onder de grootste, mooiste en meest bijzondere Broadway-voorstellingen. Ook al duurt het nog even voor de awardshow weer te zien is: toch blijft het leuk om de openingen te bekijken. Dans Magazine koos de vijf leukste openingen uit.

2009: Opening Medley

In 2009 werden de Tony Awards geopend door verschillende musicals. Met een medley vol mash-ups van liedjes beloofde het een mooie avond te worden. De opening bestaat meestal uit een medley of een nieuw geschreven nummer. Ook al ging het met het geluid en de sets af en toe mis, de opening medley blijft een creatief stukje uit de awardshow.

2011: Not just for gays anymore – Neil Patrick Harris

In 2011 stond een vooroordeel tijdens de opening centraal, waar Neil Patrick Harris op hilarische wijze de spot mee drijft en weerlegt.

2016: Opening medley - James Corden

In 2016 presenteerde James Corden voor het eerst de Tony’s. Na een lied door de cast van hitmusical Hamilton, verscheen Corden en opende hij de show in een medley waar maar liefst 19 musicaltitels voorbij komen.

2012: What if life were more like theatre – Neil Patrick Harris

Wat zou er gebeuren als het leven ineens een theatervoorstelling zou zijn? Na het optreden van The Book of Mormon opent Neil Patrick Harris de show, met een spectaculaire dancebreak in het midden van de opening.

2013: Bigger – Neil Patrick Harris

Twee jaar later bracht Jamai Loman de Nederlandse versie van het openingslied. Tijdens het Musical Award Gala in 2015 presenteerde hij het lied Groter.

De Tony’s

De Tony awards zijn vernoemd naar Antoinette “Tony” Perry. Perry was actrice en werd later regisseur en producer. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd ze leidster van American Theatre Wing (ATW) in 1940. De ATW maakte voorstellingen voor militairen en hield regelmatig een Stage Door Canteen, waar acteurs werkten als afwassers, entertainers en in de bediening voor militairen. In 1946 overleed Perry aan een hartstilstand.

Door het goede werk van Perry, besloot ATW een jaar na haar dood een award uit te reiken. Deze werd de Tony genoemd. Elk jaar worden er in verschillende categorieën prijzen uitgereikt voor de beste musicals en toneelstukken. De choreograaf met de meeste Tony’s op zijn naam is Bob Fosse. In 2019 won Sergio Trujillo de award voor Beste Choreografie voor zijn werk in Ain’t Too Proud.

Meer inspiratie