Joop van den Ende, Nederlands mediamagnaat op het gebied van televisie en musical. Door Henk Bezemer [CC0], via Wikimedia Common

Musical Award Gala vol verrassing en spektakel

Terugkeer van Hans & Grietje is de grote winnaar van de Musical Award Gala 2016. De familievoorstelling van Orkater en Het Balletorkest won vier prijzen, waaronder die van beste regie en choreografie. De beste grote musical was volgens de vakjury, onder leiding van Cornald Maas, The Bodyguard van Stage Entertainment. Rent, de slotproductie van M-Lab, won de prijs voor beste kleine musical.

Tijdens een groots opgezette liveshow in het Utrechtse Beatrix Theater, gepresenteerd door Frits Sissing, werden woensdag 7 januari de prijzen voor Nederlands grootste musicalsterren en beste musical producties uitgereikt. Joop van den Ende, initiatiefnemer van de prijzen in 2000, kreeg daar uit handen van Tina Turner een Oeuvre Award "voor zijn onuitputtelijke inzet en passie van de afgelopen 25 jaar om de kunstvorm musical in Nederland op de kaart te zetten". Van den Ende en de zangeres werken momenteel aan een musical over haar leven.

Beste acteurs en actrices

De beste acteur in een grote musical was Wart Kamps (De Zere Neus van Bergerac). Lone van Roosendaal (Heerlijk duurt het langst de award) won met haar rol in de Annie M.G. Schmidt-musical voor beste vrouwelijke hoofdrol.

Alex Klaasen (De Kiss of the Spider Woman) speelde als beste acteur in een kleine musical. Elise Schaap won de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical. Romy Monteiro (The Bodyguard) kreeg als gedoodverfde winnares het beeldje voor aanstormend talent.

De AD Publieksprijs ging voor het tweede jaar op rij naar Soldaat van Oranje.  Met 52 procent van de stemmen toont het publiek de musical na vijf jaar nog steeds te waarderen.

Ga voor een overzicht van de andere gelukkige winnaars naar de website van Avrotros.