Home » Reportage
Danseres aan ballet bare. Foto via Unsplash.com

DANSTIP: Het oppikken en onthouden van danspassen

Door Amber Droog

‘’En 5-6-7-8! BOOM, BOOM KA-KA, BOOM-HIT, BOOM-TURN, TIK TIK, HIT EN SLIDE!’’

We kennen allemaal dat moment: Je staat in de dansles en een choreografie wordt er in sneltreinvaart in gestampt. Je hebt het gevoel dat je telkens vier tellen achter loopt, hoe goed je ook je best doet… super frustrerend. Al helemaal als de andere dansers in de les het wél snel oppikken. Wees niet getreurd, ik heb de oplossing! Zes tips voor het snel(ler) oppikken en onthouden van danspassen.

1. Kom op de eerste rij staan

Zo heb je niemand voor je staan die het zicht blokkeert of je afleidt. Op deze manier kun je de docent goed observeren en volgen. Natuurlijk wil iedereen graag vooraan staan, dus geef een ieder ook de kans! Vaak wisselt een docent tussendoor rijen om hiervoor te zorgen. Gebeurd dit niet? Geef het aan! De docent is het dan vast een keer per ongeluk vergeten en zal blij zijn dat je hem/haar hieraan helpt herinneren.

2. Eerst zien, dan geloven

Vaak hebben we de neiging om direct mee te bewegen als een docent iets voordoet. Probeer  de volgende keer eerst eens goed te kijken wat hij/zij doet en neem dit in je op. Zo weet je daarna beter wat je moet doen en zal je makkelijker de danspassen kunnen uitvoeren en onthouden.

3. Markeer mee

Als een oefening of choreografie in twee of meer groepen wordt gedaan, gebruik de ‘’wachttijd’’ dan om al markerend mee te oefenen! Je beweegt dan in het klein of zelfs alleen in gedachten. Op deze manier blijf je actief betrokken bij wat je moet doen en activeer je het zogeheten spiergeheugen.  Oftewel: de spieren in je lijf worden ”getriggerd” om de passen te onthouden.

4. Durf te vragen

Is een danspas onduidelijk of weet je niet hoe je deze uit moet voeren, vraag dat dan aan de docent. Zij staan daar voor jou, om de beste danser(es) in jou naar boven te halen. Er is absoluut niks mis met vragen stellen, dus ga ervoor.

5. Raak niet in paniek

Dit klinkt misschien simpeler dan dat het is. De rest van de dansers pakken alles snel op en de les gaat in een sneltreinvaart door. Je hebt het gevoel alsof je de enige bent die iets niet begrijpt… Dit kan soms een gevoel van paniek of stress geven. Maar dit blokkeert je juist in het oppikken van dansmateriaal. Adem op zo’n moment een aantal keer diep in en uit. Geef jezelf de ruimte om te leren en accepteer dat dit de ene keer makkelijker gaat dan de andere keer.

6. Schrijf de oefening/danscombinatie waar je moeite mee hebt op.

Pak pen en papier of koop een hip notitieboekje, neem de danspassen door en beschrijf deze in je eigen woorden. Of teken de ‘’route’’ die je aflegt door de zaal tijdens de oefening of danscombinatie. Zo prikkel je je geheugen en activeer je bepaalde delen in de hersenen die ervoor zorgen dat je dingen onthoudt.

Het allerbelangrijkste is dat je het beste doet wat je kunt en alles geeft! Je docent ziet je harde werk écht en waardeert dit enorm. Geniet ervan, blijf (uit)proberen en dansen!

Dat was DANSTIP voor deze week! Binnenkort komt er weer een nieuwe Danstip online. Wil jij weten hoe? Like Dans Magazine op Facebook en blijf zo up to date van de laatste berichten, artikelen en blogs! 

Meer inspiratie