Home » Reportage
Teiro

Danser en psychologe Lara Drožđek onderzoekt het gevoel van innerlijke en interpersoonlijke conflicten

Lara Drožđek is een beginnend maker die zowel danser als psychologe is. In haar voorstelling Teiro combineerde ze beide disciplines. Zelf omschrijft ze het als ‘fysiek en filmisch urban danstheater waarin de impact van trauma belicht wordt.’ 

Als choreograaf onderzoekt ze het gevoel van innerlijke en interpersoonlijke conflicten. Daarnaast bekijkt ze hoe verschillende mensen deze (on)bewust uiten en hoe dit vertaald kan worden in dans. Ook bestudeert ze de wisselwerking tussen beweging en verschillende psychologische concepten, zoals gevoelens van onveiligheid en machteloosheid die ze wil vertalen in beweging. Ook wil ze het samenspel tussen kwetsbaarheid en kracht in kaart brengen door deze concepten te koppelen aan elementen uit verschillende dansstijlen. Door elementen uit de hiphop, moderne dans en samba te onderzoeken, te mengen en vervolgens te vervormen. Ze zoekt hierbij naar een balans tussen de input van de dansers en haar visie als choreograaf. Op zakelijk gebied wil Lara zowel haar netwerk binnen de danswereld vergroten, als meer inzicht krijgen in het zakelijke proces rondom het maken van een danstheatervoorstelling. Ze wordt in haar traject begeleid door coaches André Grekhov, Alida Dors en Bryan Druiventak voor de artistieke zijde en door Ger Jager voor het zakelijke.

Dans en traumaverwerking

Voor Teiro werkte ze samen met twee andere urban dansers met ieder hun eigen trauma’s. In het maakproces werkten ze door de trauma’s heen en in de voorstelling illustreren ze dit met dans. Niet alleen de pijn, maar juist de vaak onderbelichte veerkracht en persoonlijke groei als gevolg van trauma zal getoond worden. De voorstelling is tot stand gekomen met Urban Arts Talent Fonds (FCP) en Solid Ground Movement, met coaching door Alida Dors en Drosha Grekhov. Naast enkele urban dansstijlen als hiphop en house zullen ook latin-invloeden terugkomen.

Teiro

Lara Drožđek

Lara heeft als danser met verschillende urban danstheatervoorstellingen getoerd met Solid Ground Movement. Naast hiphop ontwikkelde ze zich binnen de (afro)latin dansstijlen. Vorig jaar heeft ze middels een artist-in-residency programma de thema’s van kracht en kwetsbaarheid onderzocht waaruit twee duetten zijn ontstaan. Teiro is de eerste voorstelling die Lara Maakt. Haar inspiratie voor dit stuk werd onder andere geprikkeld door de weerbaarheid die zij bij vele getraumatiseerde patiënten heeft waargenomen.

Lara DrožđekFoto: Ivo van der Bent

Teiro

Het woord ‘trauma’ komt oorspronkelijk van het Griekse woord ‘teiro’, wat zowel inwrijven als uitwrijven betekent. Een trauma kan aan de ene kant zorgen voor pijn en littekens (het inwrijven), maar aan de andere kant kan het ook zorgen voor perspectieven, wijsheid en veerkracht (het uitwrijven). In Teiro zal het publiek verschillende processen van traumaverwerking te zien krijgen, zoals de vermijdingsfase, overlevingsstand, triggerreacties en groei van veerkracht. Waar de ene danser meerdere processen doorloopt, blijft de ander wellicht ‘haken’ in een bepaald proces.

1 mei 2020 ging de voorstelling in première bij Dansmakers in Amsterdam.

 

Meer inspiratie