Home » Reportage
Is dansen met een lege maag gezond of ongezond?

Dansen met een lege maag: gezond of ongezond?

Veel dansers eten geen (grote) maaltijden voordat ze het podium op moeten. Te veel eten in de maag kan namelijk zorgen voor misselijkheid op het podium bij het intensieve bewegen. Maar is dit eigenlijk wel gezond voor het lichaam? 


Het lichaam van een danser werkt net iets anders dan bij een werknemer die voornamelijk de hele dag op kantoor zit. Een danser spant zijn of haar lichaam de hele dag intensief fysiek in. Om de hele dag energiek te blijven en op een gezonde manier de dag door te komen is voeding erg belangrijk. Zo is het niet eten voor een lange repetitie of voor een opwarming net zoals het niet opwarmen voordat je gaat beginnen. Beide hebben consequenties op het lichaam. 

Wat gebeurt er als je danst met een lege maag?

1. Je breekt spierweefsel af

Nadat je hebt gegeten, neem je lichaam alle voedingsstoffen op. Yasi Ansari, specialist diëtiste in sport in California, vertelt dat glucose een goede bron voor energie is voor dansers. Het is een type suiker dat afkomstig is uit koolhydraten die je snel en efficiënt energie geven tijdens een intensieve training. Als je lichaam de glucose niet meteen gebruikt, wordt deze opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen. Als je lichaam een te lange tijd zonder glycogeen doorgaat, zal je lichaam zijn energie gaan halen uit de spiereiwitvoorraad. Nancy Rodriguez, sport dietiste en lid van American College of Sports Medicine, zegt dat je dan energie en eiwit bij je spier weghaalt en deze dan niet kan herstellen of opbouwen. 

2. Het is moeilijker om je te concentreren

Je hersenen hebben ook glucose nodig om combinaties te herinneren en alert te blijven tijdens de repetitie. Als je weinig hebt gegeten, kun je zeker een aantal uur dansen. Toch zal je na een tijdje gaan trillen van vermoeidheid en een te lage suikerspiegel ervaren. Je zult merken dat je energielevel laag is en dat je passen niet met dezelfde energie kunt uitvoeren als normaal. Een te lage suikerspiegel kan ook zorgen voor het licht in je hoofd voelen, duizeligheid en vergroot het de val kans.  

3. Het herstel van je lichaam (spieren, weefsel, etc.) wordt minder

Als je niet genoeg eet voordat je begint met dansen, zal je lichaam het naderhand moeilijk hebben met het herstel. Dit komt omdat je lichaam niet genoeg glycogeen bezit en hierdoor kleine scheurtjes in je spieren niet kan herstellen. Als je regelmatig maaltijden overslaat, voor of na het dansen, kan het zijn dat je te maken krijgt met afname in energie. Andere gevolgen kunnen onder andere ook zijn: slecht herstel van het lichaam, toenemende spierpijn, sneller ontstaan van blessures of sneller ziek worden

Wanneer kun je het beste eten? 

Een grote maaltijd kun je het beste drie tot vier uur voordat je begint met dansen eten. Een snack daarentegen kun je twee tot één uur van tevoren nemen, om je energielevel op pijl te houden. Probeer voor het dansen iets te eten wat makkelijk verteerd, maar ook tegelijkertijd veel energie geeft, zoals bananen, toast, appelmoes of een mueslireep. Probeer iedere drie à vier uur tijdens het dansen wat te eten zodat je energie stabiel blijft en je afbraak van de spieren voorkomt. 

Wil je nog meer weten over goede voeding voor een danser? Maak dan een afspraak met een (sport)diëtiste. 

Meer inspiratie