Home » Reportage
New York Times Square

Dansen in New York: een week met vier ambitieuze Lucia Marthas-studenten

New York. Een walhalla voor dansers, waar de top van de danswereld zich verzamelt en waar verschillende dansstijlen ooit zijn begonnen. Ieder jaar gaan de vierdejaars studenten van de hbo-dansopleiding Lucia Marthas naar New York voor een week vol met inspirerende voorstellingen en bijzondere workshops van bekende dansers en choreografen. Vorige week was het de beurt van de bijna-afgestudeerden van dit jaar. Vier ambitieuze studenten vertellen over hun ervaring in the city that never sleeps.  

Stella (21)

“Je merkt gelijk dat de dansers hier een dikke huid hebben door de harde wereld in New York. Iedereen werkt keihard en succes hangt eigenlijk af van drie factoren: talent, geluk en doorzettingsvermogen. In de danswereld zijn er niet zoveel banen en de concurrentie is moordend. Wanneer je even zonder werk zit is het verleidelijk om op te geven. Als die verleiding er is, komt het aan op discipline.

We hadden vanuit school een druk programma met workshops en shows. Bij de dansscholen waar we workshops volgden (Alvin Ailey en Manhattan Movements Arts Centre en Broadway Dance Centre) merkten we dat we bij de crème de la crème van de dans waren. De dansers die daar rondliepen zagen eruit als topsporters. Wanneer we een dansstudio binnenliepen was iedereen zich al aan het opwarmen, aan het stretchen, of aan het foam-rollen op de gang.

Na deze week ben ik me er meer van bewust dat er nog zo veel meer dansstijlen zijn. En ook dat er zo veel verschillende manieren zijn om te trainen. Dat kan ik allemaal meenemen in mijn toekomst als danseres. Ik ben zeker van plan om een keer terug te komen naar New York.” 

Foto New York

Semme (21)

“New York is een stad waar dromen werkelijkheid worden, dat trekt mij het meest. Iedere ochtend begonnen we met een ontbijtje bij de Starbucks. Het voelde heerlijk om me zo über-New Yorker te voelen. Na het ontbijt volgde een dag met workshops, nieuwe indrukken en vooral veel inspiratie. In de lessen bij Broadway Dance Centre was het vechten was om een goede plek in de overvolle studio. In de workshops van de dance captains van de musicals Moulin Rouge en Hamilton kregen we de kans om met mensen van Broadway te werken en daarnaast ook nog eens hun shows bij te wonen. 

Ik hoop dat mijn dromen als artiest ook uitkomen, op welke manier dan ook. Net zoals Alicia Keys zingt: there’s nothing you can’t do, now you’re in New York…”

Isabelle (21)

“Wauw, wat een gave ervaring was het om te dansen in New York. De stad zelf is zo bijzonder. We hebben les gehad van zoveel ontzettend goede mensen uit het professionele werkveld. En we zijn ook nog eens naar drie musicals geweest op Broadway. Ik ben weer helemaal geïnspireerd en dankbaar dat ik dit allemaal heb kunnen meemaken. Na mijn afstuderen kan ik niet wachten om zelf het werkveld in te gaan.” 

Teddy (21)

“Ik ken New York vooral van alle films en series die er zijn opgenomen, dus ik had er best een bepaald beeld bij. Maar New York heeft mijn hoge verwachtingen meer dan waard gemaakt. De stad is zo ontzettend groot dat je denk ik nooit uitgekeken raakt. Helemaal qua dans is er een heleboel. Wat mij erg is bijgebleven is het bezoek aan de Alvin Ailey school, waar we een repertoire les mochten volgen van een voormalig danseres van het gezelschap, Sarita Allen. 

Alles hier is van hoog niveau. Bij Broadway Dance Centre is er een breed aanbod aan lessen en je kunt je gewoon opgeven voor een losse les. In de dansstudio stonden we naast zulke goede dansers. Daar kunnen we nog veel van leren. De musicals op Broadway hebben ook een grote indruk op mij gemaakt. Het lijkt me geweldig om ook ooit in zo’n productie te kunnen dansen.” 

 

New York: de place to be voor dansers

Als je van dansen houdt, is het dus zeker de moeite waard om eens naar New York te gaan. Niet alleen kun je lessen van topniveau volgen bij allerlei dansscholen, er zijn ook een heleboel spectaculaire voorstellingen te bezoeken. In New York kun je je hart ophalen. Helemaal wanneer je, net zoals deze vier studenten, van dansen je beroep wilt maken. 

Meer inspiratie