Home » Reportage

Bijzonder: Dormeshia (45) kreeg pas na haar 40e echt erkenning als ‘Queen of Tap’

Hoewel de meeste dansers de hoogtepunten van hun carrière voor hun 30e beleven, zijn er ook uitzonderingen. De echte doorzetters trainen net zo lang totdat ze krijgen waarvan ze dromen, ondanks de fysieke uitdagingen. Zo ook Dormeshia, die pas na haar 40e écht groot succes kreeg. 

“Is nu haar moment?”

Toen een kop in de New York Times in 2019 Dormeshia uitriep tot "Queen of Tap" en daarbij de vraag stelde "Is nu haar moment?", leek de vraag zowel beantwoord als vooruitziend. Ze was pas verschenen in het met sterren bekroonde Imagine Tap!, toerde het internationale tapfestivalcircuit rond en verdiende in 2014 een Astaire Award voor Outstanding Female Dancer in After Midnight - ongetwijfeld als erkenning voor de Fosse-achtige combinatie van zeer technisch dansen en onverstoorbare genade waarvoor ze bekend staat. Maar het is haar choreografisch talent dat recentelijk werd geprezen.

Meest ontroerende dansshow van het jaar

Naast het co-creëren van The Blues Project met Michelle Dorrance, Derick K. Grant en Toshi Reagon, in 2016 debuteerde ze met And Still You Must Swing, dat veel succes genoot in Jacob's Pillow en The Joyce Theatre en de New York Times uitriep tot ‘meest ontroerende dansshow van het jaar’. Als eerbetoon aan de zwarte gemeenschap en aan de culturele en muzikale wortels van tap, was dit de show waar de kunstvorm en de sociaal-politieke context van het land om hadden geschreeuwd.

Acties in de eb

"Als tapdansers niet aan het werk zijn, dan moeten ze naar muziek luisteren, hun uithoudingsvermogen opbouwen en hun techniek goed bijhouden. Op die manier zijn ze er altijd klaar voor wanneer ze onverwachts worden gebeld voor een show ", zegt 45-jarige Dormeshia. “Acties in de eb zullen de stroom bepalen."

Meer inspiratie