Home » Reportage

Bewezen: Dansen is goed voor je zelfvertrouwen

Misschien wist je al dat dansen veel voordelen heeft voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Maar wist je dat dansen goed is voor veel meer dan alleen je fysieke conditie? Verschillende onderzoeken richtten zich op de psychologische voordelen van dans. Een belangrijk voordeel dat we vandaag uitlichten: van dansen krijg je meer zelfvertrouwen.

Onderzoek

Kunnen we met zekerheid zeggen dat dansen goed is voor je zelfvertrouwen? In zekere zin wel. Dit onderzoek wees een aantal voordelige effecten van dans uit. Onder anderen meer zelfvertrouwen kwam hier naar boven.

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of jonge mensen mentale en emotionele voordelen konden halen uit dans, en of het zin zou hebben om dans ‘toegankelijker’ te maken voor studenten. Voor dit onderzoek namen 63 dansstudenten deel aan een workshopdag vol danslessen. De lessen focusten zich vooral op het plezier in dansen, doelen stellen en behalen, een open houding aannemen en zelfvertrouwen opbouwen, in plaats van de techniek waar vaak op gefocust wordt.

Vooraf en achteraf vulden de deelnemers vragenlijsten in en vervolgens gingen de onderzoekers met ze in gesprek. Hieruit bleken de effecten die dag op hen had gehad. Door het deelnemen aan de workshop kregen de studenten te maken met psychologische voordelen zoals: meer mentaal uithoudingsvermogen, meer zelfvertrouwen, nieuwe uitdagingen aangaan en doelen stellen en bereiken.

Behalve het opbouwen van zelfvertrouwen lijkt deze workshop dus nog meer positieve effecten te hebben. Een mooie motivatie om eens een gelijksoortige workshop te volgen of je met dans ook eens op deze doelen te richten. Deze workshopdag was speciaal ontworpen voor dit onderzoek, maar ‘gewoon’ dansen kan deze effecten ook hebben.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Zelfvertrouwen door te dansen

Wanneer je regelmatig danst, kan je daar ook veel voordeel van hebben. Zo vertellen mensen hun verhaal die hun zelfvertrouwen teruggewonnen hebben door dans. Doordat je je lichaam steeds beter leert kennen en steeds beter wordt in dans, krijg je ook meer vertrouwen in je lichaam. Deze fysieke boost zorgt dan op haar beurt ook weer voor meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Daarnaast heeft dans nog veel andere psychologische voordelen. Zo vermindert het stress en verhoogt het je zelfrespect. Als jij beter in je vel zit, draagt dat zich ook al snel uit in de vorm van zelfvertrouwen. Dit rapporteert ook de World Health Organisation, het vertrouwen in je lichaam dat dans je geeft, speelt hier een belangrijke rol in.

De regels

Verschillende onderzoeken wijzen dus voordelen uit bij verscheidene soorten van dans. Niet één soort dans of manier van oefenen zorgt voor één bepaald effect. Dit maakt dat het een beetje ingewikkeld kan lijken: hoe moet je nu dansen om het meeste voordeel eruit te halen? Daar zijn geen gouden regels voor. Het eerstgenoemde onderzoek leert ons al dat het vooral belangrijk is om er plezier uit te halen. Door te doen waar jouw passie ligt, krijg je voldoening en zelfvertrouwen. De enige regel die we je mee kunnen geven is dus: dans zoals jij wilt.

Meer inspiratie