Home » Reportage
Sporten voor dansers

7 sporten waar dansers snel goed in kunnen worden

Dans brengt niet alleen artistieke expressie met zich mee, maar ook een reeks vaardigheden die je in staat stellen uit te blinken in andere sporten. Deze vaardigheden, zoals lichaamsbewustzijn, flexibiliteit, kracht, coördinatie en ritmisch begrip, bieden een stevige basis voor het succesvol beoefenen van verschillende andere sporten. Wil je naast het dansen beginnen met een andere sport? Wij zetten 7 sporten op een rijtje waar je als danser zomaar aanleg voor zou kunnen hebben.

1. Klimmen (Boulderen en sportklimmen)

Dansers hebben vaak een voordeel als het gaat om klimsporten zoals boulderen en sportklimmen. Vaardigheden als een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn, kracht in de kernspieren en lenigheid kunnen goed van pas kunnen komen bij het klimmen. De flexibiliteit kan helpen bij het uitvoeren van dynamische bewegingen en het behouden van balans op moeilijke routes. Bovendien hebben dansers vaak een goed gevoel voor lichaamscoördinatie en het inschatten van bewegingen, wat kan helpen bij het plannen van routes en het oplossen van problemen tijdens het klimmen.

2. Turnen

De kracht, flexibiliteit en kinesthetische intelligentie die dansers ontwikkelen, kan helpen bij het aanleren van turnvaardigheden. Vaardigheden op het gebied van vloerwerk en evenwicht kunnen worden toegepast in disciplines zoals balk, vloer- en ringoefeningen.

3. Kunstschaatsen

Elegante en gracieuze bewegingen kunnen mooi van pas komen tijdens het kunstschaatsen. De beheersing van balans, coördinatie en het vermogen om sierlijk te bewegen, zijn kwaliteiten die dansers kunnen helpen om ook succesvol te zijn op het ijs.

4. Ritmische gymnastiek

Dansers hebben een natuurlijke affiniteit voor ritmische gymnastiek vanwege hun ritmisch begrip, lenigheid en expressieve bewegingen. De manipulatie van diverse handapparatuur en de vereiste lichaamsbeheersing kunnen voor dansers aantrekkelijk zijn vanwege hun ervaring in soortgelijke disciplines.

5. Trampolinespringen

De lichaamscontrole en luchtigheid die dansers tijdens sprongen en lifts ontwikkelen, kunnen goed van pas komen voor trampolinespringen. Het vermogen om lichaamsbewegingen te beheersen en ruimtelijk bewust te zijn, kan leiden tot succes op de trampoline.

6. Atletische dansvormen zoals Capoeira of Parkour

Dansers beschikken over een breed scala aan fysieke vaardigheden die nuttig kunnen zijn bij atletische dansvormen zoals Capoeira of Parkour. Hun behendigheid, coördinatie, en het vermogen om snel te reageren op veranderende situaties is, net zoals bij dans, ook nodig om Capoeira of Parkour uit te kunnen voeren.

7. Synchroonzwemmen

De precisie in beweging en de kunst van synchroon uitvoeren, die dansers beheersen, sluiten goed aan bij synchroonzwemmen. Het gevoel voor timing, sierlijke bewegingen en vermogen om te synchroniseren, kan een sterke basis vormen voor succes in deze sport.

Kortom, dansers beschikken over een breed scala aan vaardigheden die hen niet alleen op de dansvloer van pas komen, maar ook in andere sportieve disciplines. Hun lichaamsbewustzijn, flexibiliteit, coördinatie en ritmisch begrip bieden een stevige basis om uit te blinken in verschillende sporten, waarbij ze vaak hun artistieke vaardigheden combineren met atletische prestaties.

Meer inspiratie