TING

Sterdanser Mischa van Leeuwen stopt na 25 jaar bij Scapino Ballet

Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn karakterrollen in producties als TING! en OSCAR. Mischa van Leeuwen, Scapino’s bekendste danser, stopt na 25 jaar bij het gezelschap waar hij in 1998 begon. Als mede-oprichter van het Rotterdams choreografenconcours RIDCC blijft hij actief in de Nederlandse danswereld.

25 jaar dansen

Het Scapino Ballet zegt over Mischa van Leeuwen dat hij zich in de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld als sterke, zelfbewuste, fysieke danser tot een vertolker van grote karakterrollen. Met zijn expressieve lichaamstaal en podiumcharisma wist hij zowel fysieke als emotionele diepgang in zijn rollen te brengen, zoals die van getergde clown in TING! of de tragische circusdirecteur in Oscar, vorig jaar gemaakt in samenwerking met Theater Carré.

Samen met Jan Kooijman

De eerste jaren van zijn carrière waren Mischa van Leeuwen en Jan Kooijman, met wie hij een hechte vriendschap ontwikkelde, de gezichtsbepalende dansers bij Scapino, samen met de andere Scapino coryfee, Bonnie Doets. Met haar vormde hij zijn hele danscarrière een hecht koppel dat in vrijwel alle stukken van Scapinochoreograaf Ed Wubbe danste. Van Leeuwen groeide op in Amsterdam en kende een moeilijke jeugd. Dans was, zoals hij het zelf omschrijft, zijn reddingsboei en Scapino zijn nieuwe thuis. Zijn laatste rol, in een Scapino coproductie met Esther Apituley, was die van de legendarische danser Vaslav Nijinsky in de veelgeprezen voorstelling De Sprong van Nijinsky.

Ed Wubbe: “Mischa is een danser die altijd opvalt, een grote sterke danser, charismatisch en authentiek. In veel dansstukken maakte hij door zijn intense interpretatie een onvergetelijke indruk. Een bijzondere Scapinodanser die in de jaren uitgroeide tot een veelzijdige theaterpersoonlijkheid.”

RIDCC

RIDCC, Rotterdam International Duet Choreography Competition werd in 2018 opgericht door Mischa van Leeuwen samen met Scapinodanseres en partner Maya Roest. Zij willen met de competitie een gemeenschap creëren waar opkomende makers ervaringen opdoen en connecties maken die belangrijk zijn voor hun verdere carrières. De XL Productie Award van honderdduizend euro wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Meer inspiratie