Fotograaf: Altin Kaftira

Joshua Junker wint Aanmoedigingsprijs Dansersfonds

Stichting Dansersfonds ’79 heeft de winnaars van zijn jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. De Aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar de jonge Nederlandse, in Engeland werkzame danser en choreograaf Joshua Junker, die dit voorjaar een overrompelend debuut maakte op de Nederlandse podia met zijn choreografie Remembrance. Dit stuk creeërde Junker voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. ''In dit werk laat de (inmiddels) 25-jarige Junker zien dat hij een dansmaker is die duidelijk weet wat hij wil, en de manier waarop hij het klassieke balletidioom met meer organische bewegingen en hiphopelementen mixt, zorgt - nu al – voor een heel eigen, originele signatuur'', aldus de jury.

Joshua Junker

Joshua Junker werd geboren in Nijmegen en begon op zijn achtste met moderne dans en breakdance bij Boys Action. Vanaf zijn veertiende richtte hij zich op ballet en begon hij een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Twee jaar later vervolgde hij zijn opleiding aan The Royal Ballet School in Londen. In 2017 trad Junker toe tot het Aud Jebsen Young Dancers Programme van The Royal Ballet, waar hij in 2018 bevorderd werd tot ‘Artist’ van het gezelschap en in 2022 tot ‘First Artist’. Tevens maakte Junker bij The Royal Ballet de afgelopen jaren zelf diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. Voor zijn choreografie Remembrance ontving Junker lovende woorden vanuit de pers: de Volkskrant noemde hem ‘een ontdekking’, het Parool hem een ‘choreografische verrassing’.

Prijsuitreiking

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op maandag 13 november a.s., tijdens het Nederlands Balletgala, in DeLaMar, Amsterdam, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. 
Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, noemt Joshua een interessante en inspirerende choreograaf. "Ik hoop nog veel van hem te zien. Hij heeft een eigen kijk op dans en begint een eigen vocabulaire te ontwikkelen, die krachtig, aards en van deze tijd is."

Eigenheid

Erstn Meisner, artsistiek coördinator van de Junior Company, is erg te spreken over Joshua. "De Nederlander Joshua Junker is naast een zeer talentvolle danser bij het Engelse The Royal Ballet, op zeer jonge leeftijd ook al hard aan de weg aan het timmeren als choreograaf. Met zijn eerste stuk voor de Junior Company, Remembrance, maakte hij in een keer een overweldigende indruk op het Nederlandse publiek en critici. 

Met een enorme eigenheid, muzikaliteit, theatraliteit en zichtbare vakkennis en intuitie weet hij klassieke technieken met nieuwe elementen te verbinden en een stuk vol vaart en spanning neer te zetten. Iemand die zo jong al met zo veel rust en inzicht een werk als dit kan maken belooft echt wat voor de toekomst. Ik kijk enorm uit naar volgende werken van Joshua en hoe hij zich verder zal gaan ontwikkelen!" 

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.