Home » Reportage
Ballerina

7 ballettermen die je moét weten

De terminologie van het ballet is heel groot en uitgebreid. Het is daarom lastig om alle termen allemaal te onthouden. Dat alle termen in het Frans zijn, maakt het ook niet makkelijker. Wij zetten zeven van de belangrijkste termen op een rijtje.


Plié 

Een plié is het buigen van de knie of knieën. Ze worden meestal gedaan in de 1e, 2e, 4e en 5e positie in klassiek ballet. De ontwikkeling en hoe je de beweging juist gebruikt zijn basis, maar cruciaal voor de techniek van de danser.

Pliés worden vaak voor en na gevorderde stappen gedaan. Ze dienen als een soort springplank voor alle sprongen en zijn een belangrijke sleutel voor bochten.

En avant

En avant in klassiek ballet verwijst naar de richting van de uitvoering van de stap. Letterlijk betekent het naar voren of vooraan. En avant is zelf geen daadwerkelijke stap of positie, maar het wordt gebruikt in combinatie met andere bewegingen. Tendu en avant betekent dus een tendu naar voren.

Pirouette

Pirouette is misschien wel één van de meest bekende ballettermen. Het woord betekent letterlijk ‘draaien’ en het is de naam voor de beweging waarbij een danser op het ene been ronddraait terwijl het andere been van de grond gaat.Een pirouette kan zowel en dedans worden gedaan, naar binnen draaien met het steunbeen waar de dansers mee draait, of en dehors, die wegdraait van het sleutelbeen.

Pirouettes worden vaak beschouwd als één van de leukste balletstappen om te doen. Ze zijn echter behoorlijk moeilijk om netjes uit te voeren. Zeker als je meerdere rondjes achter elkaar draait.

Passé

Passé is een term die letterlijk vertaalt ‘geslaagd’ betekent. Het verwijst naar de beweging wanneer een dansers door een rustende positie gaat. Dit doe je door een been te buigen, zodat het lijkt op een driehoek met de voet bij de knie van het andere been.

In balletles wordt passé vaak gebruikt, in plaats van retiré, om de positie van een been te beschrijven. Een leraar kan bijvoorbeeld zeggen: “Hogere passés in jullie pirouettes, dames!” Beide termen worden geaccepteerd en betekenen hetzelfde.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Allégro

In ballet is allégro een term die wordt toegepast op heldere, snelle of stevige passen en bewegingen. Alle stappen waar de danser op springt, worden als allégro beschouwd.

In de balletles worden allégro-combinaties meestal gedaan tegen het laatste deel van de les, aangezien de danser op dit meestal ‘opgewarmd’ is. Ze kunnen dan ook betere, snelle of grote sprongen maken die veel controle vereisen om goed te doen.

Bras

Bras is een balletterm die letterlijk vertaald ‘armen’ betekent. Bras worden vaak gebruikt in combinatie met andere termen, zoals ‘Port de bras’. Port de bras betekent het dragen van de armen. Het is een serie van bewegingen waarbij je je armen van een positie naar een andere verandert.

Développé

Développé is een klassieke balletterm die ‘ontwikkelen’ of ‘beweging ontwikkelen’ betekent. Een développé is een beweging waarbij het werkbeen van de danser tot aan de knie van het steunbeen wordt opgetrokken en uitgestrekt naar een open positie.

Développé is een veel voorkomende stap in klassiek ballet en vele andere dansvormen. Het lijkt een eenvoudige stap, maar het kan even duren tot je hem onder de knie hebt.

Meer inspiratie