Home » Reportage
Pointshoes

5 tips voor sterkere enkels

Voor elke danser is het belangrijk om sterke enkels te hebben. Anders draaien de fysiotherapeuten overuren en de fracturen van enkels steeds meer toenemen. Vooral voor ballerina’s zijn sterke enkels van belang om op spitzen te kunnen dansen.  Hier zijn vijf tips die helpen om sterkere enkels te ontwikkelen.

Tip 1:  Een tijdje op relevé blijven staan

Een oefening waarop je op je vanuit eerste positie op je tenen gaat staan. Als je dat een tijdje volhoud dan train je ook niet alleen je enkels maar ook de rest van je beenspieren. Heb je die ook gelijk meegenomen.

Tip 2: Gebruik een theraband

Een theraband is een stretchband waarmee je je enkels kan versterken. Dit doe je door je voet eerst helemaal te flexen en dan je voet af te rollen tot dat je je voet point. Door de theraband moet je meer kracht zetten om deze beweging te kunnen maken waardoor je je enkels traint.

Tip 3: Maak steeds een plié en dan een relevé op één been

Je buigt hiermee je been met je voet plat op de grond, strekt je been en gaat dan op je tenen staan en herhaald dit weer. Doe dit minimaal tien keer om sterker te worden. Het brand daarna maar dat is goed. Dit zal je kracht in enkels verbeteren.

Tip 4: Spel je eigen naam met je voeten

Of de naam van je vriend, vriendin, hond of kat. Het maakt niet uit. Met deze oefening versterk je je enkels door ze in andere richtingen te bewegen.

Tip 5: Gebruik de trap

Iedereen heeft wel een trap in zijn of haar huis. Deze kan je makkelijk gebruiken om oefeningen mee te doen. Bijvoorbeeld ga met je voorkant van je voeten op een trap trede staan en hang met de achterkant van je voeten door en duw je jezelf op naar relevé en laat je weer zakken. Dit kan je ook doen met één been, hiermee maak je de oefening zwaarder.


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Meer inspiratie