Home » Reportage
Latin danskoppel. Foto via Pexels.com

5 tips voor je eerste bezoek aan een salsa- of latin feest

Als beginnende danser is het misschien wat spannend om voor het eerst een salsa- of latin feest te bezoeken. Dat is niet heel vreemd: wanneer je een zaal binnenloopt waar iedereen enthousiast en vol energie aan het dansen is, kan het lastig zijn om je daar direct in te mengen. Toch is het zonde om niet naar dergelijke dansavonden te gaan, helemaal wanneer je echt dol op dansen bent. Denk maar zo: iedereen is ooit ergens begonnen en voor een groot deel van die mensen wat het beginnen met dansen net zo spannend. In dit artikel hebben we een aantal tips verzameld waar je rekening mee kunt houden bij je eerste bezoek aan een salsa- of een latin avond.

Welke kleding trek je aan?

Veel mensen vragen zich af wat voor kleding je aan moet trekken wanneer je naar een salsa of een latin feest gaat. Hierbij geldt de belangrijkste regel dat je kleding aan moet trekken waar jij je het fijnst in voelt. Natuurlijk is het extra mooi meegenomen wanneer je er ook nog een beetje mooi uitziet, maar wanneer jij je prettig voelt in een sportlegging, een korte broek, een los jurkje of een joggingbroek dan moet je dat helemaal zelf weten. Wat wel handig is, is dat je aparte kleding hebt dat speciaal bedoeld is voor het dansen. Gebruik een outfit die je al hebt of koop nieuwe sport- of danskleding waar jij je comfortabel in voelt. Voor voordelige kleding om in te dansen vind je hier kortingscodes waarmee je direct goedkoop danskleding kunt shoppen. Let er hierbij overigens altijd wel op of er toevallig een dresscode is, zoals bij sommige feesten het geval is. Het is een beetje vreemd als jij in een pak komt opdagen terwijl de rest heel casual gekleed is.

Raak geïnspireerd

Leuk feitje: het aantal dansscholen in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. Net als jij raken steeds meer mensen geïnspireerd om de dansschoenen aan te trekken. Precies dat is de volgende tip: zorg ervoor dat je inspiratie krijgt in het dagelijks leven om te gaan dansen. Dit kun je doen door voordat je naar een salsafeest gaat diverse video’s op Youtube te bekijken, je in te lezen in de salsa als dans en muziek te luisteren waar je zelf lekker op los kunt gaan. Ook kun je dit doen door naar een dansschool of een salsafeest te gaan en geïnspireerd te raken door andere dansers. Bij een dergelijk feest hoef je echt niet direct te gaan dansen wanneer je dat niet wilt. Doe het rustig aan, oriënteer een avondje hoe andere dansers het doen en krijg inspiratie én motivatie om zelf de dansvloer op te gaan. Of dat nou dezelfde avond is of een volgende keer maakt helemaal niet uit, het belangrijkste is dat je zin krijgt om zelf te gaan dansen.

Wees eerlijk

Heb je de smaak te pakken en ga je de dansvloer op? Hartstikke goed! In dat geval kun je het beste eerlijk zijn tegen degene met wie je gaat dansen. Op dansfeesten vind je vaak een divers publiek: sommige mensen komen in duo’s en anderen komen alleen. Ga je met iemand dansen die je niet kent? Dan is het aan te raden om gewoon te vertellen wat je dansniveau is. Op die manier kan je danspartner zich aanpassen aan jouw niveau. Je kunt zowel mensen op de dansvloer als mensen naast de dansvloer vragen om te dansen. Mensen die niet dansen maar wel meedeinen met de muziek zijn over het algemeen wel in voor een dans. Je kunt natuurlijk ook wachten totdat iemand jou vraagt, maar een beetje initiatief wordt altijd goed opgevat op de dansvloer.

Begin rustig

Wanneer je net begint met dansen is het een aanrader om rustig te beginnen. Rome is immers ook niet in een dag gebouwd. Geef jezelf en je dansmoves de tijd om zich te ontwikkelen. Begin daarom bijvoorbeeld met het dansen op rustige nummers zodat je de danspasjes voor jezelf goed uit kunt meten. Zo leer je het beste om te dansen op de maat. Kies je uiteindelijk toch voor de wat snellere muziek? Dan kun je kiezen voor kleine danspasjes om op die manier de salsa of latin onder de knie te krijgen.

Ga ervoor

Tot slot: dans! Met bovenstaande tips is het heel lastig om niet de beste danspartner voor een ander te worden. Uiteraard baart oefening kunst, maar zolang je plezier hebt in dansen betekent dat al heel veel. Het fijne van dansen is dat je je compleet vrij kunt voelen, zodra je bovenstaande stappen maar gezet hebt. Misschien moet je even over je zenuwen of je angsten heen, maar zodra je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je niet meer van de dansvloer af.

Meer inspiratie