Home » Blogs

Van Wals naar Salsa in 4 stappen

14 november 2016 - Redactie

Ken jij mensen die zoveel moeite met het vinden van de maat hebben dat je denkt dat ze het nooit zullen leren? Of ben jij zelf zo iemand? Vandaag kan weleens je redding zijn!

Want van alle methodes die we de laatste jaren hebben ontwikkeld is de strategie die ik vandaag met je ga delen het laatste stapje wat sommigen nodig hebben om op de maat te leren dansen.

Ik noem het van Wals naar Salsa. Zonder enig overdrijven kan ik je vertellen dat deze methode er letterlijk voor heeft gezorgd dat honderden mensen, die de maat maar niet konden vinden, de maat hebben gevonden.

Hoe is van Wals naar Salsa ontstaan?

We krijgen op onze danslessen mensen van allerlei leeftijden en achtergronden. Veel van deze mensen hebben nog nooit gedanst, laat staan dat ze bekend zijn met latin rhythm.

Waar veel mensen hier in het westen wel mee bekend zijn is een wals of een walsachtige maat. Ook als je naar Nederlandstalige muziek luistert dan kan je al snel de neiging krijgen om mee te bewegen op de muziek. Bewegen is in dit geval niet veel meer dan je gewicht van het ene been naar het andere te verplaatsen. En dit laatste bracht mij op een vraag:

Hoe kan ik deze eenvoudige walsmaat gebruiken om mensen Salsa te leren dansen?

En die vraag bracht me bij de volgende 4 stappen:

Fase 1: Begin te stappen op de eerste en de derde tel van de muziek en tel deze als 1, 2.

Fase 2: Ga door met stappen op de eerste en de derde tel en verander de telling nu in 1,3.

Fase 3: Ga door met stappen op de eerste en de derde tel en tel nu 1, 2, 3. Je voegt verbaal dus de weede tel tussen de eerste en de derde tel. Je blijft echter stappen op de eerste en de derde tel.

Fase 4: Maak nu drie stappen op de 1, 2 en 3 in plaats van twee stappen. Nu dans je de basis van de Salsa.

Het duurde destijds even om het in een structuur te plaatsen. Toen dat er eenmaal was kon ik het toepassen. En… met resultaat.

In de volgende video leg ik het stap voor stap uit en doe ik het op de muziek voor

Dit blog is al eerder verschenen op de site van SalsAventura.

Redactie