Home » Reportage

4 tips om met je dans een verhaal te vertellen

Een dans kan meer zijn dan alleen een dans. Dans kan namelijk ook een uitdrukking zijn van wat je voelt en wilt overbrengen. Creatieve dansers weten hoe ze al die schoonheid en emotie moeten opnemen en vertonen. Hier geven we vier tips hoe jij met je dans een verhaal kan vertellen.


1. Creëer een eigen personage

In alle dansen bevindt zich wel een personage. Het spelen daarvan kan voor een dans heel leuk zijn en zorgt er misschien voor dat je jezelf niet serieus hoeft te nemen Als je dan een karakter maakt moet je je afvragen: Hoe zou dit personage dansen?

Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Als je een geheimzinnig personage speelt, kan je bewegingen proberen die lager bij de grond en zachter zijn, alsof aan het sluipen bent.
  • Als je personage aan het ontspannen is, denk dan aan minimale bewegingen en inspanningen. Alsof je gewoon rustig aan doet.
  • Is je personage een diva? Leg dan de nadruk op grote arm- en lichaamsbewegingen.

 

2. Uit grote emoties

Als je doet alsof je een verdrietig persoon bent en je een droevige uitdrukking hebt en droevige bewegingen maakt, dan is de kans groot dat je je echt verdrietig gaat voelen! Hetzelfde geldt voor geluk, woede of welke andere emotie dan ook. Die emoties die jij uitdrukt zal je publiek ook voelen.

Hierdoor kan je communiceren met het publiek zonder een woord te zeggen. Hier zijn een paar manieren waarop je emoties via dans kan uitdrukken:

  • Als je een boos personagespeelt, maak dan steeds scherpere bewegingen met een serieus gezicht.
  • Als je personageverdrietig is, maak je bewegingen dan langzamer, kleiner en meer beheerst.
  • En als je een enorm blij personage bent, maak dan grote gebaren en geef een grote glimlach.

Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


3. Zorg voor een ontwikkeling

Een dans vertelt, net als een lied, vaak een verhaal. Een verhaal met een begin, midden en einde. Je verhaal kan misschien gaan over gepassioneerde minnaars die in het midden ‘vechten’ en uiteindelijk opgeven en vertrekken. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het wordt een stuk eenvoudiger als je het linkt met de vorige twee punten.

Bijvoorbeeld:

  • In het begin gebruiken je personages misschien hele romantische bewegingen en schakelen ze dan over naar scherpe, sterkte vormen in het midden. En eindigen ze dan met zachte en verdrietige bewegingen.
  • Of je verhaal kan gaan over iemand die heel droevig is en daardoor droevige bewegingen maakt, maar die dan steeds zelfverzekerder wordt waardoor de bewegingen meer ontspannen worden.

 

4. Vertel een verhaal met andere dansers

Je hoeft in sommige choreografieën niet de enige danser te zijn die een verhaal vertelt. Met een partner breng je je gevoel over door middel van bewegingen. Dat gevoel leren herkennen en erop reageren is een van de grootste uitdagingen van het dansen met een partner, maar het is waarschijnlijk ook het allerleukste.

Meer inspiratie