Home » Reportage
Dansfilms

15 dansfilms om lekker te binge-watchen

Weet je even niet meer waar je naar moet kijken? En heb je al je favoriete series nu al wel drie keer gezien? Dit zijn vijftien dansfilms waar je de dag wel mee doorkomt. Maak het je comfortabel thuis en geniet van een hele hoop dans, van ballet tot hiphop, en alles ertussenin. 

1. Dirty Dancing

Frances ontmoet in de zomer van 1963 de dansleraar Johnny in een vakantiepark in Catskills. Johnny laat haar kennis maken met ‘dirty dancing’ en verandert haar saaie vakantie in een heerlijke zomerliefde.

2. Center Stage

Een groep van 12 tieners met verschillende achtergronden beginnen aan hun opleiding aan de American Ballet Academy in New York. Ze proberen het te maken als balletdansers en moeten ieder om zien te gaan met de problemen en stress die de harde danswereld met zich meebrengt. 

3. Black Swan

De toegewijde balletdanseres Nina maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. Wanneer ze de hoofdrol krijgt in Het Zwanenmeer krijgt ze last van ernstige psychische problemen.

4. Step Up

Nadat de probleemjongere Tyler de ruit van een kunstschool inslaat, is hij verplicht een taakstraf uit te voeren als conciërge bij de school. Tijdens zijn werk ontmoet hij een knappe danseres die hem een kans geeft. Tegen alle verwachtingen in belandt hij in haar leefwereld en ontdekt hij dat hij danstalent heeft. 

5. You Got Served

De twee vrienden David en Elgin zijn hun leven als drugskoerier zat en proberen een beter leven op te bouwen door mee te doen aan een streetdance wedstrijd waar 50.000 euro gewonnen kan worden. Ze moeten hiervoor wel een dance crew oprichten.

6. Strictly Ballroom

Ballroomdanser Scott wil tijdens een wedstrijd eens iets origineels proberen, maar dit wordt niet gewaardeerd. Zijn danspartner Liz stapt op, maar hij wordt ook benaderd door de danseres Fran. Samen wagen de twee misfits zich eraan om de Australische Pan Pacific kampioenschappen te winnen. 

7. Flashdance

De achttienjarige Alex werkt overdag als lasser in een staalfabriek en 's nachts danst ze in een bar. In haar dromen is ze echter al een succesvolle ballerina. Via audities probeert ze om toegelaten te worden bij een professionele dansschool.

8. Girls Just Want To Have Fun

Janey droomt ervan te dansen in de grootste tv-show van Chicago. Haar vader is daar echter fel op tegen, maar ze laat zich niet tegenhouden.

9. Footloose

Stadsjongen Ren McCormick komt terecht in een bekrompen stadje in het Midwesten van Amerika waar dansen, en daarmee al het plezier van de jeugd, is verbannen. Ren komt hiertegen in verzet samen met zijn beste vriend Willard  en de dochter van de plaatselijke dominee.

10. Honey

De jonge danseres Honey probeert het te maken als choreograaf in de harde danswereld.

11. Save The Last Dance

Sara is een getalenteerde balletdanseres die auditie doet voor de prestigieuze dansacademie Juilliard. Wanneer haar moeder omkomt bij een verkeersongeval moet Sara haar grootse toekomstplannen echter opbergen. Ze gaat bij haar vader wonen, een muzikant uit Chicago, die jaren geleden vrouw en kind heeft verlaten. Op die manier belandt ze in een multiculturele schoolomgeving. De danser Derek laat haar kennismaken met de hiphop cultuur.

12. Hairspray

De tiener Tracy Turnblad heeft maar één passie: dansen. Ondanks dat ze aan de stevige kant is, wint ze een felbegeerde plek in het populaire tv-programma ‘The Corny Collins Show’. Van een outsider verandert ze in een idool. 

13. La La Land

Mia droomt van een carrière als actrice en Sebastian wil succesvol jazzmuzikant worden. Samen proberen ze het te maken in Hollywood.

14. Fame

De studenten van de New York Academy of Performing Arts maken nogal wat mee. Ondanks hun verschillen, zijn aan elkaar verbonden door de gezamenlijke passie voor dans.

15. Bring It On

Een feelgood film over een cheerleading groep die meedoet aan de National Championships om te strijden voor een eerste plaats. 
 

Meer inspiratie