Dansfilm Pina Bausch

ZIEN: 5 Dansfilms met professionele dansers in de hoofdrol

Een meisje vol passie danst op het witte doek, maar nu als eerste animatiefilm, dat is Ballerina. Om het ballet realistisch weer te geven, deden de regisseurs Eric Warin (karakterdesign les Triplettes de Belleville) en Eric Summer een beroep op professionele dansers. Hun choreografie werd met behulp van motion capture gefilmd om als basis te dienen voor de digitale personages. Kan je niet wachten tot 21 december 2016? Hier zijn vijf dansfilms waar professionele dansers, wel zichtbaar, een hoofdrol vertolken:

Dansfilm High Strung

Op gebied van originaliteit wint High Strung weinig punten, maar het zwijmelgehalte krijgt zeker de hoofdprijs. De hoofdrol wordt in de film gespeeld door Keenan Kampa. Ze speelt de rol van een nieuweling op de Manhattan Conservatory. In werkelijkheid is het een doorgewinterde ballerina. Zo schreef ze in 2012 geschiedenis zijnde de eerste Amerikaanse bij het Russische Mariinsky Ballet, waar ze zelfs hoofdrollen danste. Sinds 2014 is ze gestopt als ballerina, om zich volledig te richten op acteren.

Dansfilm Mao’s Last Dancer

Mao’s Last Dancer is een waargebeurd verhaal over de 11-jarige Li Cunxin. Hij wordt door de overheid gescheiden van zijn familie en meegenomen naar Peking, om opgeleid te worden tot ballerino. Tijdens een stage in Amerika besluit hij niet terug te keren naar China. De danser Chi Cao werd gekozen door de ‘echte’ Li Cuxin voor diens autobiografische rol. De ballerino komt, toepasselijk, uit China en studeerde aan de Beijing Dance Academy – waar Cao’s vader directeur van is – en de Royal Ballet Academy. Sinds 1995 danst Cao bij het Birmingham Royal Ballet.

Dansfilm Pina

De echte dansliefhebbers kunnen bij Pina hun hart op. De film is namelijk een ode aan de bekende Duitse choreografe Pina Bausch. Of althans dat is het geworden. Tijdens de voorbereidingen van de film overleef Pina Bausch onverwachts. In eerste instantie werd de film door de regisseur geannuleerd. Maar de dansers haalde hem over de opnames te hernemen. Geen film om onderuitgezakt op de bank te bekijken, maar wel om bijna twee uur te kijken naar vijftig prachtige dansers. 

Dansfilm The Red Shoes

The Red Shoes uit 1948 is een ware klassieker. Moira Shearar speelt een ballerina die moet kiezen tussen haar carrière en de liefde van haar leven. Deze krijgt de hoofdrol in The Red Shoes, een nieuw ballet gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Na jaren van training ging Sherar naar de Royal Ballet School. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verhuisde ze naar Schotland, waar ze bij Mona Inglesby's International Ballet werd aangenomen. Een jaar later trok ze terug naar Londen en danste ze bij de Sadler’s Wells.

Dansfilm Center Stage: Turn it Up

Toegegeven, Center Stage: Turn it Up, mist een beetje realisme. Een meisje die zichzelf met behulp van videobanden op spitzen leert dansen en vervolgens goed genoeg is voor een auditie bij de American Ballet Academy. Haar grote liefde in de film wordt gespeeld door Kenny Wormland. Deze acteur danste al op zijn zesde in een videoclip van New Kids on the Block en mocht op zijn twaalfde in het Witte Huis voor Bill Clinton tapdansen. Voordat hij ging acteren danste hij in videoclips van onder andere Madonna en Chris Brown. En was hij ook achtergronddanser bij Justin Timberlake en The Pussycat Dolls. 

Meer inspiratie