Waarom kunstenaars beter horen te verdienen
Op 23 april 2018 publiceerde Gijs Scholten van Aschat, voorzitter van de Akademie van Kunsten, een column op Volkskrant.nl waarin hij pleit dat kunstenaars beter horen te verdienen. In de kunst- en cultuursector ‘is het namelijk niet best gesteld met loon naar werken’, vertelt Van Aschat.
Van je passie je werk maken
‘’Eerlijk belonen klinkt logisch. Als ik een loodgieter bel, stuurt die mij een rekening met voorrijkosten, een uurloon, materiaal en btw’’, pleit Van Aschat. ’’Maar in de kunsten word je vooral aangesproken op het feit dat je werk je passie is.’’ Dit heeft veelal tot gevolg dat er een cultuur heerst waarin men denkt niet of minder hoeven te betalen voor deze verdiensten. Zo verschenen er onlangs rapporten van de SER en de Raad voor Cultuur waarin stond dat 44 procent van de culturele vacatures onbetaald werk is. Tegelijk zijn de wel beschikbare vergoedingen vaak minimaal.
Brood op de plank
Cécile Huijnen, concertmeester van Het Gelders Orkest, vertelt in haar column ‘Mag ik ff vangen’ het volgende: ‘’Vorige maand speelde ik in een poepsjiek hotel in Düsseldorf. De gastheer was een medische organisatie. Eerst repeteren, dan soundchecken, omkleden, een concert geven, het hele scenario. Met aftrek van reiskosten had ik netto 85 euro verdiend. Daarvoor was ik 9 uur in de weer geweest.’' Dit gebeurt niet alleen in de muziek business. Zo neemt Van Aschat als voorbeeld het RTL Programma Dance, Dance, Dance. Hier wordt voor een dansvacature het volgende bericht: ‘Vergoeding: De ervaring om met nationale en internationale topchoreografen te werken is natuurlijk geweldig. Daarnaast krijg je je reiskosten vergoed en is er lunch/ diner indien nodig.’ Kortom: er is geen vergoeding en lunch/diner als je geluk hebt. Van Aschat legt dan ook precies de vinger op de zere plek door deze vacature uit te lichten, die symbool staat voor vele andere jobs in het danswerkveld. Op deze manier verdienen dansers en ook andere creatievelingen uit de culturele sector niks. Zij hebben geen brood op de plank. Hier moet dan ook verandering in komen.
Fair Practice Code
Om deze verandering te bewerkstelligen is de Fair Practice Code ontwikkeld. Deze code zal ervoor moeten zorgen dat werkgevers en opdrachtgevers in de cultuursector volgens een vastgestelde norm betalen. Met ondersteuning van de minister wordt deze code nu verder uitgewerkt. De Tweede Kamer vergaderde 25 april over de Fair Practice Code en daarmee beloningen voor kunstenaars.